Economie
Cijfers - Bedrijven
Het aantal bedrijven nam de afgelopen jaren onafgebroken toe. Er kwamen vooral meer eenmanszaken bij. In het tweede kwartaal van 2018 zijn 2 op de 3 bedrijven eenmanszaken, in 2008 was dat net iets meer dan de helft. De maatschap komt als rechtsvorm steeds minder vaak voor onder bedrijven.
Net als in voorgaande jaren startten ondernemers in 2017 vooral nieuwe managementadviesbureaus, bijna 13 duizend. Daarnaast richtten starters vaak een bedrijf op in de onderwijssector, zoals in het sportonderwijs (bijna 3,5 duizend oprichtingen), of op het terrein van studiebegeleiding (3 duizend). Vooral door de sterke stijging van het aantal nieuwe webwinkels staat ook de detailhandel hoog op de lijst van startende bedrijven.
Daarnaast zagen in de kunstsector veel nieuwe bedrijven het levenslicht. In de ambulante gezondheidszorg zijn de starters met name paramedische praktijken zoals diëtisten, opticiens, podotherapeuten, praktijkondersteuners en verpleegkundigen (geen thuiszorg).
De gemeenten waar de meeste startende bedrijven zich vestigden, bevinden zich vooral in en om de Randstad. Gemeente Amsterdam had met 187 oprichtingen per 10 duizend inwoners het hoogste aantal, gevolgd door Laren (164) en Den Haag (134). Van de 20 gemeenten met de minste oprichtingen liggen er 18 aan de oost- of noordgrens van Nederland. In Loppersum en Appingedam vestigden zich met 35 per 10 duizend inwoners het minste aantal bedrijven in 2017.
Het percentage bedrijven met minimaal 10 werkzame personen met een snelle, vaste internetverbinding van minimaal 30 Megabit/s steeg tussen 2012 en 2017 van 36 procent naar 67 procent. Vooral het aandeel bedrijven met een internetverbinding van 100 Megabit/s of meer groeide hard; van 8 procent (2012) naar 28 procent (2017). Het aandeel bedrijven met een langzame verbinding (minder dan 10 Megabit/s) nam in diezelfde periode met meer dan helft af.
Steeds meer werknemers maken gebruik van telewerken. In 2017 werkte 33 procent van de werknemers geregeld buiten hun bedrijfsvestiging. Zeven jaar eerder gold dat voor nog maar 21 procent van de werknemers.
Een vergelijkbare trend is te zien bij personeel dat mobiel internet van de zaak gebruikt. In 2017 maakte 35 procent van de werknemers gebruik van laptops, tablets of smartphones van het bedrijf om mobiel te kunnen internetten. Het verschil met 2010 is groot, toen gold dat voor slechts 10 procent van de werknemers.