Economie - Cijfers
Vervoer

De Nederlandse luchthavens zagen 79,6 miljoen passagiers aankomen of vertrekken in 2018. Een jaar eerder waren dat er 76,2 miljoen. In vergelijking met 2008 nam het aantal passagiers toe met 58 procent. Vooral Eindhoven verwerkte de afgelopen tien jaar meer passagiers. In 2018 vlogen ruim 3,5 keer zoveel passagiers via deze luchthaven als in 2008.
De hoeveelheid verwerkte luchtvracht bedroeg in 2018 ruim 1,8 miljoen ton, een daling van 0,3 procent met 2017. Ten opzichte van 2008 steeg de hoeveelheid luchtvracht met 13 procent. In Nederland wordt alleen via Schiphol en Maastricht Aachen luchtvracht vervoerd.
Het goederenvervoer over de weg steeg met 2,1 procent in 2018. Nederlandse vrachtauto’s vervoerden 680 miljoen ton goederen. Zowel het binnenlands vervoer als het internationaal vervoer vanuit en naar Nederland is toegenomen. De stijging van het binnen Nederland vervoerde gewicht was met 2,6 procent hoger dan dat van de goederen die van en naar ons land (1,5 procent) werden gereden. Van elke 100 ton goederen die in 2018 zijn vervoerd werd 81 ton zowel geladen als gelost binnen de Nederlandse grenzen.
De transportsector zette 5 procent meer om in 2018 dan in 2017. De omzet groeide in alle deelbranches, in de binnenvaart het sterkst, met bijna 13 procent. Door perioden met laagwater in de tweede helft van 2018 waren meer schepen nodig om de lading te vervoeren. Hierdoor nam de overcapaciteit af en konden schippers hogere vrachttarieven afdwingen. Ook ontvingen schippers een laagwatertoeslag. De laagste waterstanden werden bereikt in het vierde kwartaal van 2018. De omzet steeg dat kwartaal met ruim 30 procent, de sterkste stijging sinds het begin van deze eeuw.
Ondanks de lage waterstanden in 2018 nam het binnenlands vervoerd gewicht door binnenvaartschepen met 7,3 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. De tonnages van het internationaal vervoer daalden daarentegen met 5,8 procent naar 238 miljoen ton. De afvoer naar het buitenland daalde in de tweede helft van het jaar door de lage waterstanden. Maar ook in de eerste helft van het jaar daalde het vervoerde gewicht al met bijna 2 procent. Bij de aanvoer uit het buitenland en de doorvoer nam het vervoerd gewicht in de eerste helft van 2018 wel toe in vergelijking met dezelfde periode in 2017.
In de eerste drie kwartalen van 2018 werd 450 miljoen ton overgeslagen in de Nederlandse zeehavens, een groei van 0,4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017. De groei werd, net als in 2017, voornamelijk gestuwd door de aan- en afvoer van containergoederen. De overslag van deze goederen steeg in de eerste drie kwartalen van 2018 met bijna 7 procent tot ruim 98 miljoen ton. Tegenover de stijging van containergoederen staat de daling van het tonnage droge bulkgoederen.
De overslag van zowel kolen als ertsen daalde in de eerste drie kwartalen van 2018 met respectievelijk 6 procent en 10 procent.
Noot: De gepubliceerde gewichten van zeevaart zijn exclusief het leeggewicht van bijvoorbeeld de container waarmee de goederen zijn vervoerd. Cijfers over wegvervoer, luchtvracht, binnenvaart en goederentransport per spoor zijn gebaseerd op het gewicht inclusief alle verpakkingen, en het leeggewicht van bijvoorbeeld containers, wissellaadbakken en goederenpallets.
Duitsland is voor het spoortransport veruit het belangrijkste laad- en losland. In 2018 ging ruim 21 miljoen ton goederen over het spoor van en naar Duitsland. Twee derde van het spoorvervoer vanuit ons land naar Duitsland bestond uit steenkolen en metaalertsen. Op de tweede plaats komt Italië met een totale aan- en afvoer van 5,5 miljoen ton goederen. Op ruime afstand volgen België, met ruim 1,6 miljoen ton goederen en Tsjechië met een aan- en afvoer van bijna 1,3 miljoen ton goederen.