Migratie
Veel Europeanen vinden migratie een belangrijk thema. In welke EU-landen kwamen meer immigranten dan er emigranten vertrokken en was het migratiesaldo dus positief? Hoe was dat in Nederland? Hoeveel immigranten komen van buiten de Europese Unie naar de Europese Unie, en welk deel verhuist tussen EU-landen?
In 23 EU-landen, waaronder Nederland, was het migratiesaldo in 2017 positief. Dat betekent dat meer migranten naar ons land kwamen dan er vertrokken. Nederland ontving netto 81 duizend immigranten, bijna 5 migranten op elke duizend inwoners. In zes landen was het relatieve migratiesaldo hoger, met Malta aan kop. Uit vijf Oost-Europese landen vertrokken meer mensen dan ernaartoe kwamen. Velen zochten elders in de Europese Unie werk.
6 op 10 emigranten blijven in EU
Veel immi- en emigranten verhuizen van het ene naar het andere EU-land. Iets meer dan 40 procent van de ruim 4 miljoen immigranten die naar een EU-land gingen kwam uit een ander EU-land. Van de 3 miljoen personen die uit een land van de Europese Unie emigreerden bleef 60 procent in de Europese Unie wonen. Onder deze laatsten zijn veel Oost-Europese emigranten.
In Nederland zijn deze percentages vergelijkbaar met de EU-gemiddelden: 44 procent van de immigranten kwam uit een EU-land, 56 procent van de emigranten vertrok naar een EU-land.
Asielzoekers
Een deel van de immigranten komt naar de Europese Unie als asielzoeker. In 2018 kwamen 581 duizend asielzoekers van buiten de EU-28 naar een van de landen van de Europese Unie. Duitsland ontving verreweg de meeste eerste asielverzoeken, 162 duizend. Daarna volgden Frankrijk (111 duizend), Griekenland (65 duizend), Spanje (53 duizend) en Italië (49 duizend). De top tien van opvanglanden wordt aangevuld met het Verenigd Koninkrijk, Nederland, België, Zweden en Oostenrijk. Afgezet tegen de omvang van de bevolking had Cyprus in 2018 de hoogste instroom met 8,8 asielzoekers per duizend inwoners, gevolgd door Griekenland met 6,1 per duizend. Ook Malta en Luxemburg ontvingen naar verhouding veel asielzoekers. In Nederland lag het aantal eerste-asielaanvragen met 1,2 per duizend inwoners wat boven het Europese gemiddelde van 1,1 per duizend inwoners. De meeste asielzoekers in 2018 in Nederland kwamen uit Syrië, Iran en Eritrea.