Voorwoord
Voor u ligt het Jaarrapport Integratie 2020. In het maatschappelijk debat dat gevoerd wordt over integratie biedt het CBS met dit rapport een verzameling objectieve gegevens.
Het Jaarrapport Integratie bestaat uit een monitordeel en een verdiepend deel. Het monitordeel toont ontwikkelingen op het gebied van demografie, onderwijs, arbeid, inkomen en uitkeringen, criminaliteit, gezondheid, en sociale en maatschappelijke participatie. Het verdiepende deel gaat nader in op een aantal specifieke thema’s. Dit keer zijn dat de transitie van onderwijs naar arbeidsmarkt, criminaliteit onder jongvolwassenen, en familienetwerken van ouderen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse achtergrond. Daarnaast vindt u op de website van het CBS, een dossier met aanvullend materiaal.
Hoewel de diversiteit in Nederland groot is, is er maar een beperkt aantal relatief grote herkomstgroepen. In de tweede helft van de twintigste eeuw kwamen met name mensen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse achtergrond naar Nederland. De laatste jaren komen ook andere groepen immigranten steeds meer in beeld, zoals mensen uit de vluchtelingenlanden Afghanistan, Irak, Iran, Somalië, Eritrea en Syrië en uit de nieuwe EU-landen Polen, Roemenië en Bulgarije. Dit Jaarrapport Integratie besteedt aandacht aan al deze groepen.
Eens per twee jaar stelt het CBS dit rapport samen, deels bekostigd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ik ben de collega’s van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut dankbaar voor hun bijdrage aan dit Jaarrapport met de analyse over netwerken van oudere immigranten.
Directeur-Generaal,
Angelique Berg
Den Haag/Heerlen/Bonaire, november 2020