Voorwoord
Hoe ervaren Nederlanders de leefbaarheid van hun woonomgeving? Voelen zij zich er veilig? Hoe vaak zijn ze slachtoffer van criminaliteit? Wat vinden ze van het functioneren van de politie? En welke maatregelen nemen ze om criminaliteit te voorkomen? Al deze vragen, en nog meer, worden in de Veiligheidsmonitor 2019 beantwoord.
De cijfers zijn gebaseerd op een grootschalige enquête onder de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder. In 2019 hebben 135 duizend personen de vragenlijst ingevuld. Dit grote aantal respondenten maakt het mogelijk om tot op een gedetailleerd niveau betrouwbare uitspraken te doen over de objectieve en subjectieve veiligheid in Nederland.
De publicatie richt zich vooral op de periode 2012–2019, maar laat ook trends zien vanaf 2005. Daarbij is er uitgebreid aandacht voor regionale verschillen. Naast het landelijke beeld worden enkele uitkomsten gepresenteerd op het niveau van de regionale eenheden, districten en basisteams van de politie en van de 52 grootste gemeenten van ons land.
De Veiligheidsmonitor is een samenwerking tussen het Centraal Bureau voor de Statistiek en het ministerie van Justitie en Veiligheid.
De publicatie Veiligheidsmonitor 2019 wordt als webpublicatie en in pdf-vorm uitgebracht via de website van het CBS. Op StatLine, de elektronische databank van het CBS, zijn veel meer cijfers uit de Veiligheidsmonitor te vinden.
Directeur-Generaal CBS
Dr. T.B.P.M. Tjin-A-Tsoi
Secretaris-Generaal ministerie van Justitie en Veiligheid
Drs. H.W.M. Schoof
Den Haag/Heerlen/Bonaire, maart 2020