Inleiding
In dit rapport wordt verslag gedaan van de steunmaatregelen voor bedrijven en ondernemers tijdens de coronacrisis. Aan de orde komen vragen als: hoeveel bedrijven en ondernemers hebben hier gebruik van gemaakt? In welke branches zaten deze? Was de inschatting van omzetverlies en een beroep op steun bij aanvang van de regelingen in lijn met de realisaties? Welke bedragen waren er met de regelingen gemoeid? Ook wordt stilgestaan bij de vraag wat de steun voor bedrijven en de economie heeft betekend.
Het rapport geeft de stand van zaken vanaf maart 2020 tot en met 30 juni 2022. Dit betekent nog niet dat dit de definitieve cijfers over de steunmaatregelen zijn. Van veel bedrijven is voor de diverse regelingen nog niet de definitieve vaststelling van de steun opgemaakt. Nieuwe aanvragen zijn er echter niet meer: sinds april 2022 zijn de coronasteunmaatregelen namelijk afgebouwd en vanaf 1 oktober 2022 moeten ook de uitgestelde belastingen terugbetaald worden. Over het korte- en langetermijneffect van deze unieke overheidsinterventie zal nog de nodige studie worden verricht. Dit rapport biedt daartoe een eerste feitenbasis.
De opbouw van het rapport is als volgt. In het volgende hoofdstuk wordt achtergrondinformatie gegeven over de coronapandemie in Nederland, de contactbeperkende maatregelen en de steunmaatregelen. Hoofdstuk 3 beschrijft op hoofdlijnen het regelingengebruik door bedrijven en ondernemers tijdens de coronacrisis. In hoofdstuk 4 wordt ingezoomd op het gebruik van de vier grootste regelingen: de tegemoetkoming voor de loonkosten, de tegemoetkoming voor vaste lasten, de inkomensondersteuning voor zelfstandigen en het uitstel van belastingbetaling. Het gebruik van de krediet- en garantieregelingen wordt besproken in hoofdstuk 5. Het rapport sluit af met een bespiegeling over ruim twee jaar corona en overheidssteun, inclusief een vooruitblik (hoofdstuk 6).