Economie
Cijfers - Handel en horeca
Over 2016 noteerde de detailhandel een omzetgroei van 1,9 procent en een groei van de verkopen (volume) van 1,4 procent. 2016 is het derde jaar op rij dat de omzet weer toeneemt, maar niet eerder was deze groei zo sterk. Het omzetniveau ligt echter nog wel 4 procent lager dan het hoogste niveau voor de crisis (2008). De sterke groei in 2016 dankt de branche aan het uitstekende vierde kwartaal van dat jaar, waarin de omzet met 4,3 procent groeide.
Ook de verkopen namen met 3,2 procent flink toe. Het is ongeveer tien jaar geleden dat de detailhandel op kwartaalbasis groeicijfers van deze grootte realiseerde. Vooral de winkels in non-foodartikelen deden het goed. Consumenten hebben grote bedragen besteed bij winkels in kleding, doe-het-zelfzaken en meubelwinkels. Maar ook bij de winkels in food en online groeide de omzet in vergelijking met voorgaande kwartalen sterk.
De omzetgroei in de groothandel zette in 2016 door. Op jaarbasis nam de omzet met 2,9 procent toe. In het vierde kwartaal groeide de omzet zelfs met 7,0 procent. Vrijwel alle sectoren sloten het jaar af met meer omzet. Vooral de grondstoffensector, de handel in non-food consumentenartikelen – met name sportartikelen – en de handel in metaalwaren en verwarmingsapparatuur piekten.
De sportartikelenhandel groeide met 18,8 procent, de metaalwarenhandel met 8,4 procent. Alleen de handel in ICT-apparatuur bleef met een omzetkrimp van bijna 2 procent achter op deze ontwikkeling.
De omzet van de auto- en motorbranche kwam in 2016 bijna 2 procent hoger uit dan in 2015. In de personenautobranche groeide de omzet licht ondanks de teruglopende verkoop van nieuwe auto’s. De andere deelbranches in de autosector boekten wel meer omzet in 2016. Met name in de bedrijfsautobranche (11 procent omzetgroei) en de motorbranche (9 procent omzetgroei) nam de omzet aanzienlijk toe.
Ook de autoservicebedrijven en de handelaren in auto-onderdelen noteerden stijgende omzetcijfers. De omzetstijging in 2016 was zelfs de hoogste sinds 2002.
Het aantal winkelvestigingen is in de afgelopen tien jaar met 4,4 procent gedaald. Er zijn vooral minder winkels in dvd’s en cd’s, fotocamera’s en baby- en kinderkleding dan in 2007. Het aantal webwinkels is daarentegen vervijfvoudigd.
In 2016 telde Nederland ruim 95 duizend fysieke winkelvestigingen. In 2007 waren dat er nog 100 duizend. Veel computerwinkels en winkels in kleine elektronica zoals dvd- en cd-spelers, zijn uit het straatbeeld verdwenen. Daarvan zijn er nu 20 procent minder dan in 2007.
Het aantal vestigingen van kledingzaken ging met 5 procent omlaag. Het aantal telefoonwinkels nam sinds 2007 met 37 procent toe. Het aantal warenhuizen, viswinkels en tweedehandskledingzaken nam eveneens toe, met meer dan 30 procent. Kledingzaken vormen tegenwoordig de hoofdmoot van alle tastbare winkels.
Nederlandse consumenten kochten in 2016 voor ruim 1 miljard euro aan producten bij webwinkels in de Europese Unie. Dit is een groei van 25 procent ten opzichte van 2015. Consumenten kochten vooral kleding en schoenen. Duitse webwinkels zijn koploper met ruim 50 procent van de waarde van alle aankopen. Daarna volgen Groot-Brittannië met ongeveer 12 procent en België en Italië met elk ongeveer 8 procent. De overige 20 procent van de bestedingen werd gedaan bij webwinkels verspreid over vrijwel de hele Europese Unie.
Het gaat hier om online aankopen van goederen door Nederlandse consumenten bij bedrijven die in de Europese Unie, maar niet in Nederland gevestigd zijn.
In 2016 boekte de horeca met 6,5 procent de grootste omzetstijging in tien jaar tijd. De omzet lag daarmee 18,7 procent hoger dan in 2007. Snackbars boekten de grootste omzetstijging met 36,6 procent, gevolgd door restaurants met 21,9 procent en hotels met 20,1 procent. Het omzetniveau van cafés lag in 2016 daarentegen 2 procent lager dan tien jaar eerder. Bij een forse stijging van de prijzen (bijna 30 procent) namen de verkopen (volume) met bijna 25 procent af.
Fastfoodrestaurants, waaronder fastfoodketens, thuisbezorgers, lunchrooms en ijssalons, boekten in 2016 een recordgroei van bijna 10 procent meer omzet. Het grootste deel van de omzetgroei was toe te schrijven aan het aantal verkochte consumpties (volume). Deze verkopen nemen weer (sterk) toe sinds het eerste kwartaal van 2015.
Het aantal overnachtingen in hotels steeg in 2016 met 3 miljoen, van 41,6 miljoen (2015) tot 44,6 miljoen (2016). De groei van het aantal hotelovernachtingen was ongeveer gelijk verdeeld tussen Nederlandse gasten en buitenlandse gasten.