Editie 2021Editie 2023

Foto omschrijving: Consumenten rekenen hun boodschappen af in Temiz Market ter voorbereiding van de Iftar.

Hoeveel duurder werd eten?

Gemiddeld werd eten in winkels bijna 11 procent duurder in 2022. Dat is iets meer dan de gemiddelde prijsstijging van alle goederen en diensten die de consument koopt (10 procent). Oliën en vetten, zoals olijfolie, zonnebloemolie en boter, stegen het sterkst in prijs.

Hoeveel duurder werd eten? How much more expensive did food get? +24,5% +15,6 +13,1 +10,1 +9,2 +8,6 +5,4 +7,8

Anders dan in andere jaren liepen in 2022 de prijzen van veel producten opeens sterk op. In 2021 waren voedingsmiddelen zelfs nog iets goedkoper dan het jaar ervoor.

Prijzen voedingsmiddelen (% verandering t.o.v. een jaar eerder)
Jaar Prijzen
2013 2,5
2014 –0,1
2015 0,5
2016 0,8
2017 2,7
2018 0,9
2019 4,3
2020 2,0
2021 –0,2
2022 10,8

Oliën en vetten bijna kwart duurder

Oliën en vetten stegen het sterkst in prijs (24,5 procent). Mensen besteden echter maar een relatief klein deel van hun geld aan deze producten. De prijsstijging van voedingsmiddelen komt vooral door producten waar mensen meer van kopen, zoals zuivel, brood en granen, vlees, en groenten. Hierbij stegen dierlijke producten meestal wat meer in prijs dan plantaardige.

Zo stegen de prijzen van melk, kaas en eieren met 15,6 procent. Vlees werd gemiddeld 13,1 procent duurder. Rundvlees steeg sterker in prijs dan varkensvlees en kip. Bij vis en schaal- en schelpdieren waren de prijsstijgingen met 9,2 procent minder groot.

Prijzen voedingsmiddelen, 2022 (% verandering t.o.v. een jaar eerder)
Bestedingscategorieën Prijzen
Voedingsmiddelen 10,8
Oliën en vetten 24,5
Melk, kaas en eieren 15,6
Vlees 13,1
Groenten 10,1
Vis en schaal- en schelpdieren 9,2
Brood en granen 8,6
Suiker, zoetwaren en ijs 7,8
Fruit 5,4
Overige voedingsmiddelen 7,4

10 procent meer betalen voor groenten

Voor groenten betaalden mensen in 2022 ruim 10 procent meer. De prijzen van verse groenten stegen hierbij wat minder dan die van diepvriesgroenten. Brood werd bijna 9 procent duurder. Bij sommige andere graanproducten lag de stijging wat hoger, vooral bij pasta (17 procent).

Suiker, zoetwaren en ijs waren gemiddeld 7,8 procent duurder dan een jaar eerder. Binnen deze categorie zijn wel grote verschillen. Zo werden chocolade (4,7 procent) en snoepgoed (6,2 procent) minder snel duurder dan bijvoorbeeld suiker (14,1 procent).

Ook fruit steeg in verhouding minder in prijs dan andere voedingsmiddelen. In 2022 betaalden mensen gemiddeld 5,4 procent meer voor fruit dan het jaar ervoor.

Colofon

Deze website is ontwikkeld door het CBS in samenwerking met Textcetera Den Haag.
Heb je een vraag of opmerking over deze website, neem dan contact op met het CBS.

Disclaimer en copyright

Cookies

CBS maakt op deze website gebruik van functionele cookies om de site goed te laten werken. Deze cookies bevatten geen persoonsgegevens en hebben nauwelijks gevolgen voor de privacy. Daarnaast gebruiken wij ook analytische cookies om bezoekersstatistieken bij te houden. Bijvoorbeeld hoe vaak pagina's worden bezocht, welke onderwerpen gebruikers naar op zoek zijn en hoe bezoekers op onze site komen. Het doel hiervan is om inzicht te krijgen in het functioneren van de website om zo de gebruikerservaring voor u te kunnen verbeteren. De herleidbaarheid van bezoekers aan onze website beperken wij zo veel mogelijk door de laatste cijfergroep (octet) van ieder IP-adres te anonimiseren. Deze gegevens worden niet gedeeld met andere partijen. CBS gebruikt geen trackingcookies. Trackingcookies zijn cookies die bezoekers tijdens het surfen over andere websites kunnen volgen.

De geplaatste functionele en analytische cookies maken geen of weinig inbreuk op uw privacy. Volgens de regels mogen deze zonder toestemming geplaatst worden.

Meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/telecommunicatie/vraag-en-antwoord/mag-een-website-ongevraagd-cookies-plaatsen

Leeswijzer

Verklaring van tekens

niets (blanco) een cijfer kan op logische gronden niet voorkomen
. het cijfer is onbekend, onvoldoende betrouwbaar of geheim
0 (0,0) het cijfer is kleiner dan de helft van de gekozen eenheid
* voorlopige cijfers
** nader voorlopige cijfers
- (indien voorkomend tussen twee getallen) tot en met
2016–2017 2016 tot en met 2017
2016/2017 het gemiddelde over de jaren 2016 tot en met 2017
2016/’17 oogstjaar, boekjaar, schooljaar, enz. beginnend in 2016 en eindigend in 2017
2004/’05-2016/’17 oogstjaar enz., 2004/’05 tot en met 2016/’17

In geval van afronding kan het voorkomen dat het weergegeven totaal niet overeenstemt met de som van de getallen.

Over het CBS

De wettelijke taak van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is om officiële statistieken te maken en de uitkomsten daarvan openbaar te maken. Het CBS publiceert betrouwbare en samenhangende statistische informatie, die het deelt met andere overheden, burgers, politiek, wetenschap, media en bedrijfsleven. Zo zorgt het CBS ervoor dat maatschappelijke debatten gevoerd kunnen worden op basis van betrouwbare statistische informatie.

Het CBS maakt inzichtelijk wat er feitelijk gebeurt. De informatie die het CBS publiceert, gaat daarom over onderwerpen die de mensen in Nederland raken. Bijvoorbeeld economische groei en consumentenprijzen, maar ook criminaliteit en vrije tijd.

Naast de verantwoordelijkheid voor de nationale (officiële) statistieken is het CBS ook belast met de productie van Europese (communautaire) statistieken. Dit betreft het grootste deel van het werkprogramma.

Voor meer informatie over de taken, organisatie en publicaties van het CBS, zie cbs.nl.

Contact

Met vragen kunt u contact opnemen met het CBS.

Medewerkers

Concept & ontwerp

Irene van Kuik, Janneke Hendriks, Richard Jollie

Met dank aan Hendrik Zuidhoek

Redactie

Annelie Hakkenes (eindredactie)

Elma Wobma (projectleiding)

Erik van den Berg

Gert Jan Wijma

Karolien van Wijk

Michel van Kooten

Paul de Winden

Saskia Stavenuiter

Sidney Vergouw

Vertaling

Gabriëlle de Vet

Bijdragen

Ronald van der Bie

Veel dank aan alle CBS’ers die hebben bijgedragen aan deze editie