Hoeveel kaas produceren we?
In 2021 werd er in Nederland 946,8 miljoen kilogram kaas gemaakt van koemelk. Daarnaast importeerde Nederland 381,8 miljoen kilogram koeienkaas en ging er 942,8 miljoen kilogram naar het buitenland. Per inwoner eten Nederlanders gemiddeld 22,1 kilogram kaas gemaakt van koemelk. Nederland staat op de vierde plek van koeienkaas producerende landen in de EU, na Duitsland, Frankrijk en Italië.
In 2021 is er ongeveer 26 miljoen kilogram (2,7 procent) minder kaas geproduceerd dan in 2020. Nog nooit werd er in Nederland zoveel kaas geproduceerd als in 2020 toen er 972,7 miljoen kilogram kaas van koemelk werd gemaakt. In dat jaar werd meer melk aangevoerd bij de zuivelfabrieken, en is ook een groter deel van de aangevoerde melk gebruikt voor de productie van kaas.noot1
Jaar | Niet-biologisch |
---|---|
2015 | 845 |
2016 | 888 |
2017 | 874 |
2018 | 880 |
2019 | 922 |
2020 | 971 |
2021* | 944 |
Bron: CBS, Eurostat | |
* voorlopige cijfers |
Bijna 60 procent van de melk gebruikt voor kaas
In 2020 ontvingen de Nederlandse zuivelfabrieken 14 miljard kilogram verse koemelk. Dat is 94 procent van de totale melkproductie van Nederlandse koeien. De overblijvende 6 procent is voor eigen gebruik (voor de opfok van jongvee en voor de eigen productie van zuivelproducten). Voor de productie van kaas werd dat jaar 8,3 miljard kilogram koemelk gebruikt. Dit is 59 procent van de totale aanvoer. Voor het maken van een kilogram kaas is ongeveer 8,5 kilogram koemelk nodig.
Ook geiten- en buffelkaas
In Nederland wordt naast kaas van koemelk ook kaas gemaakt van geitenmelk. In 2020 werd er 27 miljoen kilogram geitenkaas geproduceerd. In de Europese Unie produceren alleen Frankrijk en Spanje meer geitenkaas dan Nederland.
Ook van gemengde melk en buffelmelk wordt kaas gemaakt, in 2020 zo’n 2 miljoen kilogram. Voor het maken van geiten-, gemengde- en buffelkaas is 190 miljoen kilogram melk gebruikt. Per kilogram kaas is dit ongeveer 6,5 kilogram melk.
Jaar | Voor kaasproductie | Overige producten |
---|---|---|
2015 | 7,37 | 5,96 |
2016 | 7,57 | 6,75 |
2017 | 7,65 | 6,65 |
2018 | 7,70 | 6,18 |
2019 | 7,82 | 5,98 |
2020 | 8,27 | 5,72 |
Bron: CBS, Eurostat |
22,1 kilogram kaas van koemelk per inwoner
In 2021 had Nederland 17,5 miljoen inwoners, dit betekent dat er per jaar, per persoon zo’n 54 kilogram fabriekskaas gemaakt wordt van koemelk. Daarnaast importeerde Nederland 381,8 miljoen kilogram koeienkaas, samen met de kaasproductie is dit 1 328,6 miljoen kilogram. Zoveel kaas wordt hier niet gegeten; het grootste deel hiervan (942,8 miljoen kilogram) gaat naar het buitenland. 385,7 miljoen kilogram bleef in Nederland. Omgerekend naar het aantal inwoners is dat 22,1 kg kaas van koemelk per inwoner.
Bronnen
StatLine – Melkaanvoer en zuivelproductie door zuivelfabrieken
StatLine – Goederensoorten naar land; natuur, voeding en tabak
Statline – Bevolking; kerncijfers
Eurostat – Milk collection (all milks) and dairy products obtained – annual data
De vragen
- Hoe komt het CBS aan de cijfers?
- Hoeveel fietsen we gemiddeld per week?
- Wie werken het vaakst in deeltijd?
- Hoeveel mensen bezochten Bonaire per cruiseschip?
- Zijn we tevreden over onze woning?
- Kunnen jonge vrouwen rustig over straat?
- Wat doen 65‑plussers online?
- Hoeveel windmolens staan er in Nederland?
- Hoe ver is het fietsen naar school?
- Hoeveel musea zijn er?
- Hoeveel elektriciteit in Caribisch Nederland komt uit hernieuwbare bronnen?
- Hoeveel volwassenen hebben overgewicht?
- Hoeveel vrachtschepen meren aan in de zeehavens?
- Waar luisterden we naar in 1953?
- Hoe oud worden mensen in Nederland?
- Waar gingen we in 1947 met vakantie?
- Hoeveel vis wordt aan wal gebracht?
- Waar zijn inwoners van Nederland geboren?
- Waar geven we ons geld aan uit?
- Hoe oud zijn vrouwen als ze moeder worden?
- Hoeveel kaas produceren we?
- Hoe worden goederen door Nederland vervoerd?
- Hoeveel slachtoffers maakt online criminaliteit?
- Wat spreken mensen thuis vooral?
- Hoeveel winkels zijn er?
- Hoeveel bier exporteert Nederland?
- Hoe vaak maken we een kippenvelmoment mee?
- Hoeveel koeien grazen er in de wei?
- Welke studierichting volgen studenten?
- Hoe lang zijn Nederlanders?
- Hoe gaat het met de vogels in de stedelijke omgeving?
- Waar werken de meeste mensen?
- Wat voor kleur heeft onze auto?
- Hoe gaat het CBS om met je privacy?
Noten
Melkveehouders in Nederland leveren circa 95 procent van de melk aan de zuivelfabrieken. De overblijvende 5 procent houden zij voor eigen gebruik (voor de opfok van jongvee en voor de eigen productie van zuivelproducten, zoals boerenkaas). De hoeveelheden kaas genoemd in dit artikel hebben alleen betrekking op de productie van fabriekskaas in zuivelfabrieken.
De cijfers uit 2021 betreffen voorlopige cijfers.