Editie 2021Editie 2021

Foto omschrijving: Man op leeftijd scant boodschappen in supermarkt

Hoeveel duurder werd voeding?

Gemiddeld stegen de prijzen van voedingsmiddelennoot1 in de winkels tussen 2010 en 2020 18 procent. Dat is iets meer dan de gemiddelde prijsstijging van alle goederen en diensten die de consument koopt (17 procent). Boter, eieren en melk stegen het meest in prijs. IJs en snoepgoed waren in 2020 echter goedkoper dan in 2010.

Hoeveel duurder werd voeding?Eieren+46,8%Boter+65,8%Verse halfvolle en magere melk+43,0%
Overige graanproductenConsumptie-ijs en roomijs-7,7%Snoepgoed-4,1%-11,2%

Het Voedingscentrum heeft de productcategorieën van voedingsmiddelen en dranken – zoals het CBS die voor de consumentenprijsindex gebruikt – ingedeeldnoot2 naar een gezondere en ongezondere variant. De prijzen van gezondere voedingsmiddelen zijn in tien jaar tijd met gemiddeld 21 procent gestegen. De prijsstijging van ongezondere producten was met bijna 15 procent minder groot. De laatste twee jaar stegen de prijzen van ongezonder eten op jaarbasis echter juist iets sterker dan die van de gezondere keuze.

Ontwikkeling consumentenprijzen, 2010-2020 (% verandering)
Categorie Prijsontwikkeling 2010-2020
Alle goederen en diensten 17,4
Voedingsmiddelen (excl. dranken) 18,4
waaronder .
Gezondere voedingsmiddelen 21,1
Ongezondere voedingsmiddelen 14,7
Bron: CBS, Voedingscentrum

IJs en snoep in tien jaar goedkoper geworden

Niet alle voedingsmiddelen werden de afgelopen tien jaar duurder. IJs en snoep waren vorig jaar zelfs goedkoper dan in 2010. Suiker en sauzen stegen wel iets in prijs, maar minder dan de gemiddelde prijsstijging van voedingsmiddelen (18 procent). De prijs van boter steeg met 66 procent zeer sterk, en ook die van gerookt, gedroogd of gezouten vlees (zoals vleeswaren) steeg meer dan gemiddeld.

Gezondere producten: sterkste stijging bij eieren en melk

Van de gezondere producten zijn vooral eieren duurder geworden: de gemiddelde winkelprijs was in 2020 bijna 47 procent hoger dan in 2010. Verse halfvolle en magere melk werd in tien jaar tijd 43 procent duurder. Niet alle gezondere producten stegen sterker in prijs dan ongezondere. Zo werden sommige graanproducten zoals mengsels van bakproducten en zetmeel goedkoper en stegen andere gezondere producten maar licht in prijs.

Prijsstijging verse groente relatief laag, die van fruit relatief hoog

Verse groenten zijn in tien jaar tijd met 6 procent veel minder in prijs gestegen dan fruit. Groenteconserven werden 12 procent duurder. Vers en gekoeld fruit is in tien jaar tijd 26 procent duurder geworden, gedroogd fruit en noten stegen 29 procent in prijs. Bij fruitconserven was de prijsstijging kleiner (16 procent).

Gezondere dranken ook meer in prijs gestegen

Gezondere dranken zijn in tien jaar tijd 21 procent duurder geworden, ongezondere dranken 17 procent. Kraanwater, dat niet tot de voedingsmiddelen wordt gerekend, was in 2020 4,1 procent duurder dan in 2010.

Prijsveranderingen dranken 2010-2020 (% verandering)
Productgroep Prijsontwikkeling 2010-2020
Gezondere dranken 21,4
waaronder .
Mineraalwater of bronwater 37,5
Koffie 22,7
Thee 9,7
Ongezondere dranken 17,3
waaronder .
Frisdranken 30,2
Vruchten- en groentesappen 17,2
Wijn 14,1
Gedistilleerde dranken 14
Bier 13,1
Bron: CBS, Voedingscentrum

De vragen

Noten

Prijzen van voedingsmiddelen

Prijsontwikkeling van voedingsmiddelen, inclusief zuivelproducten. Niet-alcoholische en alcoholische dranken zijn hier niet bij inbegrepen.

Indeling gezondere en ongezondere voedingsmiddelen en dranken

Voor de consumentenprijsindex van het CBS zijn de voedingsmiddelen en dranken ingedeeld volgens ECOICOP (European Classification of Individual Consumption by Purpose). Het Voedingscentrum heeft voor elke categorie aangegeven of dit een gezondere of ongezondere variant is. Gezondere producten staan in de Schijf van Vijf, zoals groente, fruit en (magere en halfvolle) zuivel. Productgroepen die niet in de Schijf van Vijf staan zijn bij ongezondere producten ingedeeld, zoals snoep, sauzen en snacks. Productgroepen waarin zowel gezondere als ongezondere producten zitten en waarvan geen opsplitsing gemaakt kon worden, zijn ingedeeld bij gezondere, omdat een gezonde keuze uit deze groep mogelijk is. Zo is brood bij de gezondere producten ingedeeld, omdat een gezondere keuze van bijvoorbeeld bruin en volkorenbrood mogelijk is.

De indeling is te vinden in de tabel Prijsontwikkeling gezondere en ongezondere voedingsmiddelen, 2010–2020.

Colofon

Deze website is ontwikkeld door het CBS in samenwerking met Textcetera Den Haag.
Heb je een vraag of opmerking over deze website, neem dan contact op met het CBS.

Disclaimer en copyright

Cookies

CBS maakt op deze website gebruik van functionele cookies om de site goed te laten werken. Deze cookies bevatten geen persoonsgegevens en hebben nauwelijks gevolgen voor de privacy. Daarnaast gebruiken wij ook analytische cookies om bezoekersstatistieken bij te houden. Bijvoorbeeld hoe vaak pagina's worden bezocht, welke onderwerpen gebruikers naar op zoek zijn en hoe bezoekers op onze site komen. Het doel hiervan is om inzicht te krijgen in het functioneren van de website om zo de gebruikerservaring voor u te kunnen verbeteren. De herleidbaarheid van bezoekers aan onze website beperken wij zo veel mogelijk door de laatste cijfergroep (octet) van ieder IP-adres te anonimiseren. Deze gegevens worden niet gedeeld met andere partijen. CBS gebruikt geen trackingcookies. Trackingcookies zijn cookies die bezoekers tijdens het surfen over andere websites kunnen volgen.

De geplaatste functionele en analytische cookies maken geen of weinig inbreuk op uw privacy. Volgens de regels mogen deze zonder toestemming geplaatst worden.

Meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/telecommunicatie/vraag-en-antwoord/mag-een-website-ongevraagd-cookies-plaatsen

Leeswijzer

Verklaring van tekens

niets (blanco) een cijfer kan op logische gronden niet voorkomen
. het cijfer is onbekend, onvoldoende betrouwbaar of geheim
0 (0,0) het cijfer is kleiner dan de helft van de gekozen eenheid
* voorlopige cijfers
** nader voorlopige cijfers
- (indien voorkomend tussen twee getallen) tot en met
2016-2017 2016 tot en met 2017
2016/2017 het gemiddelde over de jaren 2016 tot en met 2017
2016/'17 oogstjaar, boekjaar, schooljaar, enz. beginnend in 2016 en eindigend in 2017
2004/'05-2016/'17 oogstjaar enz., 2004/'05 tot en met 2016/'17

In geval van afronding kan het voorkomen dat het weergegeven totaal niet overeenstemt met de som van de getallen.

Over het CBS

De wettelijke taak van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is om officiële statistieken te maken en de uitkomsten daarvan openbaar te maken. Het CBS publiceert betrouwbare en samenhangende statistische informatie, die het deelt met andere overheden, burgers, politiek, wetenschap, media en bedrijfsleven. Zo zorgt het CBS ervoor dat maatschappelijke debatten gevoerd kunnen worden op basis van betrouwbare statistische informatie.

Het CBS maakt inzichtelijk wat er feitelijk gebeurt. De informatie die het CBS publiceert, gaat daarom over onderwerpen die de mensen in Nederland raken. Bijvoorbeeld economische groei en consumentenprijzen, maar ook criminaliteit en vrije tijd.

Naast de verantwoordelijkheid voor de nationale (officiële) statistieken is het CBS ook belast met de productie van Europese (communautaire) statistieken. Dit betreft het grootste deel van het werkprogramma.

Voor meer informatie over de taken, organisatie en publicaties van het CBS, zie cbs.nl.

Contact

Met vragen kunt u contact opnemen met het CBS.

Medewerkers

Concept & beeldredactie

Irene van Kuik

Infographics

Janneke Hendriks

Richard Jollie

Hendrik Zuidhoek

Redactie

Ronald van der Bie

Annelie Hakkenes-Tuinman

Michel van Kooten

Sidney Vergouw

Paul de Winden

Karolien van Wijk

Gert Jan Wijma

Vertaling

Frans Dinnissen

Gaby de Vet

Eindredactie

Elma Wobma

Dank aan alle CBS-collega’s die hebben bijgedragen aan deze editie