Hoeveel duurder werd voeding?
Gemiddeld stegen de prijzen van voedingsmiddelennoot1 in de winkels tussen 2010 en 2020 18 procent. Dat is iets meer dan de gemiddelde prijsstijging van alle goederen en diensten die de consument koopt (17 procent). Boter, eieren en melk stegen het meest in prijs. IJs en snoepgoed waren in 2020 echter goedkoper dan in 2010.
Het Voedingscentrum heeft de productcategorieën van voedingsmiddelen en dranken – zoals het CBS die voor de consumentenprijsindex gebruikt – ingedeeldnoot2 naar een gezondere en ongezondere variant. De prijzen van gezondere voedingsmiddelen zijn in tien jaar tijd met gemiddeld 21 procent gestegen. De prijsstijging van ongezondere producten was met bijna 15 procent minder groot. De laatste twee jaar stegen de prijzen van ongezonder eten op jaarbasis echter juist iets sterker dan die van de gezondere keuze.
Categorie | Prijsontwikkeling 2010-2020 |
---|---|
Alle goederen en diensten | 17,4 |
Voedingsmiddelen (excl. dranken) | 18,4 |
waaronder | . |
Gezondere voedingsmiddelen | 21,1 |
Ongezondere voedingsmiddelen | 14,7 |
Bron: CBS, Voedingscentrum |
IJs en snoep in tien jaar goedkoper geworden
Niet alle voedingsmiddelen werden de afgelopen tien jaar duurder. IJs en snoep waren vorig jaar zelfs goedkoper dan in 2010. Suiker en sauzen stegen wel iets in prijs, maar minder dan de gemiddelde prijsstijging van voedingsmiddelen (18 procent). De prijs van boter steeg met 66 procent zeer sterk, en ook die van gerookt, gedroogd of gezouten vlees (zoals vleeswaren) steeg meer dan gemiddeld.
Gezondere producten: sterkste stijging bij eieren en melk
Van de gezondere producten zijn vooral eieren duurder geworden: de gemiddelde winkelprijs was in 2020 bijna 47 procent hoger dan in 2010. Verse halfvolle en magere melk werd in tien jaar tijd 43 procent duurder. Niet alle gezondere producten stegen sterker in prijs dan ongezondere. Zo werden sommige graanproducten zoals mengsels van bakproducten en zetmeel goedkoper en stegen andere gezondere producten maar licht in prijs.
Prijsstijging verse groente relatief laag, die van fruit relatief hoog
Verse groenten zijn in tien jaar tijd met 6 procent veel minder in prijs gestegen dan fruit. Groenteconserven werden 12 procent duurder. Vers en gekoeld fruit is in tien jaar tijd 26 procent duurder geworden, gedroogd fruit en noten stegen 29 procent in prijs. Bij fruitconserven was de prijsstijging kleiner (16 procent).
Gezondere dranken ook meer in prijs gestegen
Gezondere dranken zijn in tien jaar tijd 21 procent duurder geworden, ongezondere dranken 17 procent. Kraanwater, dat niet tot de voedingsmiddelen wordt gerekend, was in 2020 4,1 procent duurder dan in 2010.
Productgroep | Prijsontwikkeling 2010-2020 |
---|---|
Gezondere dranken | 21,4 |
waaronder | . |
Mineraalwater of bronwater | 37,5 |
Koffie | 22,7 |
Thee | 9,7 |
Ongezondere dranken | 17,3 |
waaronder | . |
Frisdranken | 30,2 |
Vruchten- en groentesappen | 17,2 |
Wijn | 14,1 |
Gedistilleerde dranken | 14 |
Bier | 13,1 |
Bron: CBS, Voedingscentrum |
Bron
Tabel – Prijsontwikkeling gezondere en ongezondere voedingsmiddelen, 2010–2020
StatLine – Consumentenprijsindex
Relevante link
Nieuwsbericht – Prijs voeding met 18 procent gestegen in tien jaar
Visualisatie – Dashboard Consumentenprijzen
De vragen
- Hoe komt het CBS aan de cijfers?
- Hoeveel woningen telt Nederland?
- Hoe snel groeit de bevolking op een doorsneedag?
- Hoe lang zijn Nederlanders?
- Hoeveel landbouwdieren telt ons land?
- Bij wie zijn werk en privé vaak uit balans?
- Hoeveel diamanten bruidsparen zijn er?
- Hoeveel energie haalt Nederland uit hernieuwbare bronnen?
- Hoeveel mensen zijn slachtoffer van huiselijk geweld?
- Hoeveel Nederlanders gebruiken het internet der dingen?
- Welk geloof hangen we aan?
- In welke richting halen jongeren een diploma?
- Waaraan overlijden mensen op een doorsneedag?
- Hoeveel water gebruiken we?
- Wat kopen we online?
- Hoe gaat het met de verschillende diersoorten?
- Hoeveel jongeren ontvangen hulp?
- Welke bloembollen telen we het meest?
- Hoeveel bedrijven telt Nederland?
- Hoe wonen kinderen in Caribisch Nederland?
- Hoe wordt de Nederlandse bodem gebruikt?
- Hoeveel stekkerauto’s rijden er rond?
- Waar komt psychische vermoeidheid het meest voor?
- Hoeveel stikstof produceert de veehouderij?
- Hoeveel werknemers zijn lid van een vakbond?
- Hoeveel duurder werd voeding?
- Waar zijn de inwoners van Caribisch Nederland geboren?
- Hoeveel gezinnen lopen risico op armoede?
- Hoe duurzaam is ons gedrag?
- Wat importeren we uit China?
- Hoeveel tieners worden moeder?
- Hoe gaat het met onze koopkracht?
- Hoeveel volwassenen roken?
- Hoeveel miljonairs wonen in Nederland?
- Hoeveel toeristen overnachten in Nederland?
- Hoe gaat het CBS om met je privacy?
Noten
Prijzen van voedingsmiddelen
Prijsontwikkeling van voedingsmiddelen, inclusief zuivelproducten. Niet-alcoholische en alcoholische dranken zijn hier niet bij inbegrepen.
Indeling gezondere en ongezondere voedingsmiddelen en dranken
Voor de consumentenprijsindex van het CBS zijn de voedingsmiddelen en dranken ingedeeld volgens ECOICOP (European Classification of Individual Consumption by Purpose). Het Voedingscentrum heeft voor elke categorie aangegeven of dit een gezondere of ongezondere variant is. Gezondere producten staan in de Schijf van Vijf, zoals groente, fruit en (magere en halfvolle) zuivel. Productgroepen die niet in de Schijf van Vijf staan zijn bij ongezondere producten ingedeeld, zoals snoep, sauzen en snacks. Productgroepen waarin zowel gezondere als ongezondere producten zitten en waarvan geen opsplitsing gemaakt kon worden, zijn ingedeeld bij gezondere, omdat een gezonde keuze uit deze groep mogelijk is. Zo is brood bij de gezondere producten ingedeeld, omdat een gezondere keuze van bijvoorbeeld bruin en volkorenbrood mogelijk is.
De indeling is te vinden in de tabel Prijsontwikkeling gezondere en ongezondere voedingsmiddelen, 2010–2020.