Begrippenlijst
Aantalsmonitoring
Het volgen van de ontwikkeling van de aantallen individuen van soorten in de tijd.
Beleidsstatus
De in Nederland geldende beschermings- en/of bedreigingsstatus van een soort, zoals vastgesteld in nationale of internationale wet- en regelgeving.
Complementaire soort
Soort die niet bij het aanwijzen van een bepaald Natura 2000‑gebied is betrokken, maar waarvan het voorkomen in het gebied wel van groot belang is.
Distribution
De verspreiding van een soort op 10 x 10 km-niveau.
eDNA-onderzoek
Onderzoeksmethode waarbij met behulp van DNA het voorkomen van soorten wordt bepaald (eDNA = environmental DNA).
GGO
Genetisch gemodificeerde organismen. Voor deze soorten gelden strenge (internationale) regels.
Index(waarde)
Het relatieve aantal van een soort in een bepaald jaar. Meestal wordt het aantal in het beginjaar van een tijdreeks op 100% (= indexwaarde 100) gesteld, en de aantallen in de volgende jaren uitgedrukt als een percentage daarvan.
Meetdoel
Een beschrijving van een onderdeel van de informatiebehoefte van de samenwerkende overheden in het NEM. Bijvoorbeeld: landelijke trend in aantallen, verspreiding op 10 x 10 km-hokniveau.
Meetprogramma
Het geheel aan activiteiten rondom de inwinning en verwerking van gegevens voor een soortgroep. Ieder meetprogramma is ingericht om een eigen selectie van de meetdoelen van het NEM te bedienen.
NEM
Netwerk Ecologische Monitoring: een samenwerkingsverband van overheidsorganisaties voor de monitoring van natuur in Nederland.
NNN
Natuurnetwerk Nederland. Netwerk van bestaande en nieuw aan te leggen natuurgebieden in Nederland. In de wet heet dit de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).
Occupancy-model
Statistisch model waarmee de aan-/afwezigheid van een soort op een locatie (meestal km-hok) wordt voorspeld, waarbij wordt gecorrigeerd voor het ontbreken van informatie over waarnemersinspanning.
PGO’s
Particuliere Gegevensbeherende Organisaties. Zo werden voorheen de soortenorganisaties inclusief Sovon aangeduid. De soortenorganisaties exclusief Sovon zijn nu verenigd onder SoortenNL.
Range
Verspreidingsgebied van een soort, afgeleid van de ‘distribution’.
Trend
Een samenvattende beschrijving van de richting waarin de indexwaarden van een soort of de verspreiding veranderen in de tijd.
Verspreidingsonderzoek
Het volgen van de ontwikkeling in de verspreiding (aan- en afwezigheid) van soorten.
WMBN
Werkwijze Monitoring en Beoordeling Natuurkwaliteit (voorheen SNL: Subsidiestelsel Natuur en Landschapsbeheer). Provinciale monitoring van de kwaliteit van het Natuurnetwerk Nederland.