Gebruikte databronnen
Hieronder vindt u een beknopt overzicht van de gebruikte databronnen. In de bijlage staat een beschrijving van de databronnen.
1. Bevolking
De bevolkingsgegevens komen voor het grootste deel uit de Bevolkingsstatistieken. Informatie over migratiemotieven komt van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De afgeleide migratiedoelen zijn bepaald op basis van gegevens uit het Stelsel van Sociaal-statistische Bestanden (SSB).
2. Wonen
De gegevens over woningen van huishoudens (woningeigendom, type woning en vloeroppervlak) zijn afkomstig uit de Woonbase. In deze database zijn gegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP) en de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) gekoppeld. Informatie over eigendom van de woning is afgeleid uit de Basisregistratie Kadaster (BRK). Gegevens over de regionale spreiding zijn afkomstig uit de Bevolkingsstatistieken.
3. Onderwijs
De meeste onderwijsgegevens komen uit de Onderwijsstatistieken, gecombineerd met andere gegevens uit het SSB. Gegevens over opleidingsniveau zijn gebaseerd op het Opleidingsniveaubestand.
4. Sociaaleconomische positie
De gegevens over inkomen zijn gebaseerd op het Integraal Inkomens- en vermogensonderzoek. De gegevens over arbeid komen uit de Enquête Beroepsbevolking (EBB). De gegevens over uitkeringen komen uit de Uitkeringsstatistieken, gecombineerd met andere gegevens uit het SSB.
5. Criminaliteit
De gegevens over aangehouden verdachten van misdrijven betreffen een combinatie van gegevens uit het registratiesysteem Basis Voorziening Handhaving (BVH) van de politie en het SSB. De cijfers over slachtofferschap en onveiligheidsgevoelens komen uit de Veiligheidsmonitor.
6. Gezondheid
De gegevens over gezondheid komen enerzijds uit de Gezondheidsmonitor van het CBS, het RIVM en de GGD’en en zijn anderzijds afkomstig van Vektis-BASIC (zorgkosten) en RVE-geneesmiddelenverstrekkingen (van Zorginstituut Nederland).
7. Sociale en maatschappelijke participatie
De gegevens over sociale en maatschappelijke participatie komen uit het onderzoek Sociale samenhang en Welzijn, waarbij de jaren 2012–2021 zijn samengevoegd.
8. Verschillen tussen bevolkingsgroepen in COVID-19‑ziekenhuisopnamen in 2020
De gegevens over ziekenhuisopnamen zijn gebaseerd op de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg, gecombineerd met gegevens uit het SSB.
9. Schoolloopbanen van de tweede generatie
De gegevens over schoolloopbanen zijn gebaseerd op de BRP en onderwijsgegevens uit het SSB.
10. Inkomensmobiliteit tussen familiegeneraties naar herkomst
De gegevens over inkomensmobiliteit tussen familiegeneraties zijn gebaseerd op het Regionaal Inkomensonderzoek (RIO) en het Integraal Inkomens- en vermogensonderzoek, gecombineerd met gegevens uit het SSB.