Macrotrends en handel tijdens de coronacrisis en Brexit: een tijdreeksanalyse
Gedurende het begin van 2020 werd de wereld(handel) geconfronteerd met het coronavirus. Dit leidde in de daaropvolgende maanden tot maatregelen om de verspreiding van het virus te belemmeren. Ook Nederland werd geraakt door de effecten van het coronavirus, wat zijn weerslag had op de internationale handel. Daarnaast was sinds 2016 sprake van een aanstaande uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (Brexit). In 2020 is het VK daadwerkelijk uit de EU gestapt. Na een overgangsperiode resulteerde dit vanaf 2021 in allerlei veranderingen voor de internationale handel met het VK. De effecten van zowel het coronavirus als de Brexit op de internationale handel in goederen worden in dit hoofdstuk geanalyseerd. Voor beide situaties worden counterfactuals geconstrueerd (d.w.z. hoe had de internationale handel eruit kunnen zien als er geen coronavirus of Brexit was geweest?) en wordt op maandbasis bekeken hoe de werkelijke export en import zich verhouden tot het handelspotentieel.
2.1Inleiding
Nederland is centraal gelegen in West-Europa en omringd door enkele grote economieën. Derhalve zijn export en import zeer belangrijke pijlers onder de Nederlandse economie en is de sterke verwevenheid met buitenlandse bedrijven cruciaal voor de economische groei. Zo is volgens recente cijfers van het CBS (Creemers et al., 2021), een derde van alle bedrijven in het Nederlandse bedrijfsleven actief in de internationale handel. Tegelijkertijd laten de cijfers zien dat de groep bedrijven die in 2019 actief waren op de exportmarkt zeer divers en dynamisch is. Zo stopten in 2019 ongeveer 18 duizend bedrijven met exporteren, terwijl meer dan 32 duizend bedrijven startten met exporteren. Deze cijfers laten niet alleen een beeld zien van een steeds meer geglobaliseerde economie, maar ook een alsmaar grotere afhankelijkheid van de conjunctuur van Nederlandse handelspartners. Zo kunnen grote exogene schokken in de wereld, denk aan de Brexit, kredietcrisis of een pandemie, een groot effect hebben op de wereldhandel, en dus op de Nederlandse economie. Zeker 2020 is wat betreft exogene schokken een veelbewogen jaar geweest met zowel de Brexit als de coronacrisis. Dit leidde in 2020 tot een daling van de totale in- en uitvoerwaarde van goederen met respectievelijk 8 en 6 procent. In 2020 kromp de dienstenexport met 8 procent en de invoer zelfs met 11 procent.
Impact coronacrisis asymmetrisch
In het eerste deel van dit hoofdstuk onderzoeken we of – en in welke mate – de coronapandemie een invloed heeft gehad op het handelspotentieel. De methode die we hanteren in paragraaf 2.2 is het vergelijken van de werkelijke handelsstroom volgens de meest recente data met een theoretische handelsstroom. De meeste recente literatuur (Hayakawa en Mukunoki, 2021; Benguria, 2021) toont aan dat op een geaggregeerd niveau, het coronavirus een negatief effect had op de internationale handel. Deze effecten werden enerzijds gedreven door de dalende of verschuivende consumentenvraag (minder inkomen, meer verkoop via e-commerce, goedkopere producten), anderzijds door de problemen met betrekking tot toelevering van intermediaire producten en diensten (Meier en Pinto, 2020). Mede door het feit dat de coronacrisis geleid heeft tot lockdowns en tijdelijke sluitingen van bedrijven, heeft dit ook een impact gehad op het koopgedrag bij onder andere e-commerce en online bedrijven. Deze schokken zijn te vinden aan zowel de import- als de exportzijde omwille van de heterogene vraag- en aanbodeffecten. Een verdere heterogeniteit van het coronaeffect is mede bepaald door het type product. Baldwin en Tomiura (2020), bijvoorbeeld, tonen empirisch aan dat het effect groter is geweest voor duurzame dan voor niet-duurzame goederen. Hayakawa en Mukunoki (2020) tonen aan dat de aanbodschokken van de coronacrisis kleiner zijn geweest in sectoren die essentiële producten leveren (voedsel, medicijnen) dan in de sectoren met niet-essentiële producten (auto’s, machines). In dit hoofdstuk gaan we derhalve ook de heterogene coronaschokken per productgroep analyseren.
Uittreden van VK uit EU belemmert de bilaterale goederenhandel
In het tweede deel van dit hoofdstuk onderzoeken we het effect van de Brexit. Sinds 1 januari 2021 verloopt de goederenhandel tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) onder douanetoezicht. Hierdoor wordt de internationale handel in goederen tussen Nederland en het VK belemmerd. In paragraaf 2.3 wordt op macroeconomisch niveau door middel van een synthetische controlemethode onderzocht wat de gevolgen zijn van het vertrek van het VK uit de EU voor de totale in- en uitvoerwaarde van goederen tussen Nederland en het VK. De mogelijke effecten van deze belemmeringen op de goederenhandel worden in paragraaf 2.3 verder uitgelegd. De synthetische controlemethode die wordt gebruikt in paragraaf 2.3 is een veelgebruikte methode in empirisch economisch onderzoek. Een van de eerste studies die hiervan gebruik maakte was van Abadie en Gardezabal (2003). Zij deden onderzoek naar de effecten van terroristische aanslagen in de jaren ’60 op de economie van het Baskenland. Om het effect van deze aanslagen te berekenen, creëerden ze een synthetische schatting voor de Baskische economie op basis van regio’s waar geen terroristische aanslagen plaatsvonden. Deze methode is daarna veelvuldig toegepast. Er is ook een recente studie van Douch en Edwards (2021) die het effect van de onzekerheid na het Brexit referendum in 2016 onderzoekt op de internationale handel in goederen voor het VK. Uit dat onderzoek blijkt dat de Britse uitvoer naar EU-lidstaten met 25 procent gedaald is na het Brexit referendum. Het verschil met het onderzoek in paragraaf 2.3 is dat hier het effect van de Brexit-schok in 2021 wordt onderzocht, en niet het effect van het referendum.
Onderzoeksvraag
Wat zijn de macroeconomische effecten van de coronacrisis en de Brexit op de internationale handel in goederen? Hoe zou de Nederlandse internationale goederenhandel zich hebben kunnen ontwikkelen in 2020 en 2021 zonder de coronacrisis? En hoe had de handel met het Verenigd Koninkrijk er in deze periode uit kunnen zien zonder de Brexit?
Leeswijzer
Paragraaf 2.2 onderzoekt de effecten van de coronacrisis op de internationale goederenhandel in 2020 en 2021, gebruikmakend van een sARIMA model. Paragraaf 2.3 onderzoekt de effecten van de Brexit op de internationale goederenhandel in 2021, gebruikmakend van synthetische controle. Een samenvatting en overzicht van de conclusies van de onderzoeken is te vinden in paragraaf 2.4. Tenslotte, worden de data en methoden uitgebreid beschreven in paragraaf 2.5.
2.2De coronacrisis en de effecten op de internationale handel
Het eerste officiële geval van het coronavirus in Nederland werd op 27 februari 2020 vastgesteld. In de maand ervoor zorgde het virus al voor een lokale crisis in China en in de periode erna groeide het uit tot een mondiale pandemie. In dit hoofdstuk wordt de Nederlandse import en export gedurende de periode februari 2020 tot en met augustus 2021 gevolgd. Daarnaast wordt er op basis van een sARIMA modelnoot1 een schatting gemaakt van hoe de internationale handel zich mogelijk zou hebben gedragen, indien er geen coronapandemie zou zijn geweest. Een complete uitleg over het model te vinden is in paragraaf 2.5. Met dit model kan er per maand worden bekeken hoe de internationale handel op de coronacrisis reageerde en een schatting worden gemaakt van de onder- of overbenutting van het import- en exportpotentieel. Op deze manier kan de vraag worden beantwoord hoe groot het effect is van de coronacrisis op de Nederlandse internationale handel, en wanneer de Nederlandse internationale handel weer op het langjarige trendniveau is van vóór de coronacrisis.
Schatting versus realiteit; inzicht in het handelspotentieel tijdens de coronacrisis
De theoretische handelsstroom wordt geschat op basis van tijdreeksmodellen (met name het zogenaamde sARIMA model), door gebruik te maken van de historische export- en importcijfers. Zo kan voor een langere periode het effect van de coronapandemie geïsoleerd worden ten opzichte van andere korte en lange termijn trends. Het resultaat van deze analyse zijn tijdreeksgrafieken met de evolutie van het handelspotentieel (import, export, wederuitvoer) tijdens de coronaperiode. Vervolgens kunnen we hieruit afleiden op welk type handel de invloed van de pandemie het grootst was. Een werkelijke handelsstroom die kleiner is dan de theoretische export of import voor een land levert een negatieve waarde op (handelsverlies). Dit zou dan kunnen wijzen op een onderbenutting van het export- of importpotentieel door de pandemie. Indien de werkelijke export of import groter is dan de geschatte export of import resulteert dit in een positieve waarde voor het import- of exportpotentieel (handelscreatie). In dit geval werd het potentieel reeds volledig benut of zelfs overbenut, ondanks het coronavirus. Omdat we dit potentieel op een maandelijkse frequentie meten, leent de analyse er zich ook voor om na te gaan in welke mate het handelspotentieel evolueerde gedurende de coronaperiode.
Arima modellering
Om zowel de import als de export te schatten, maken we in dit hoofdstuk gebruik van seasonal-ARIMA modellen (sARIMA). ARIMA staat voor Autoregressive Integrated Moving Average. In het kort betekent het dat deze modellen op basis van data, en dus trends, uit het verleden een schatting van de toekomst maken. Door gebruik te maken van ARIMA creëren we een zogenoemde counterfactual voor de Nederlandse internationale handel gedurende de periode februari 2020 tot en met augustus 2021. Op deze manier kunnen we per maand schattingen maken van het effect van de coronacrisis op de internationale handel, rekening houdend met maandtrends (en langjarige trends) in de data.
Nederlandse importwaarde in mei 2020 17 procent lager dan langjarige trend
Figuur 2.2.1 laat de Nederlandse import gedurende de periode 2010–2021 zien. Daarbij zien we de werkelijke importwaarden, maar ook de voorspelde waarden uit het model binnen een betrouwbaarheidsinterval. Duidelijk te zien is dat de werkelijke importwaarde gedurende de eerste helft van 2020 (met name mei) onder de langjarige, voorspelde trend ligt. Vooral de maand mei laat een duidelijk lager importniveau zien dan wat er op basis van de afgelopen jaren verwacht werd. Zo ligt de import in die maand 17 procent lager dan de lange termijn trend. Ook is te zien dat de import zich snel herstelde gedurende de coronacrisis. Zo ligt in maart 2021 het importniveau zelfs 11 procent hoger dan de langjarige trend.
Geschatte import | Geschatte import (marge) (low) | Geschatte import (marge) (high) | Waargenomen import | ||
---|---|---|---|---|---|
2018 | januari, 2018 | . | . | . | 24,37 |
2018 | februari, 2018 | . | . | . | 24,265 |
2018 | maart, 2018 | . | . | . | 24,367 |
2018 | april, 2018 | . | . | . | 24,315 |
2018 | mei, 2018 | . | . | . | 24,349 |
2018 | juni, 2018 | . | . | . | 24,36 |
2018 | juli, 2018 | . | . | . | 24,353 |
2018 | augustus, 2018 | . | . | . | 24,346 |
2018 | september, 2018 | . | . | . | 24,32 |
2018 | oktober, 2018 | . | . | . | 24,473 |
2018 | november, 2018 | . | . | . | 24,458 |
2018 | december, 2018 | . | . | . | 24,303 |
2019 | januari, 2019 | . | . | . | 24,4 |
2019 | februari, 2019 | . | . | . | 24,319 |
2019 | maart, 2019 | . | . | . | 24,424 |
2019 | april, 2019 | . | . | . | 24,401 |
2019 | mei, 2019 | . | . | . | 24,408 |
2019 | juni, 2019 | . | . | . | 24,355 |
2019 | juli, 2019 | . | . | . | 24,428 |
2019 | augustus, 2019 | . | . | . | 24,342 |
2019 | september, 2019 | . | . | . | 24,416 |
2019 | oktober, 2019 | . | . | . | 24,524 |
2019 | november, 2019 | . | . | . | 24,47 |
2019 | december, 2019 | . | . | . | 24,385 |
2020 | januari, 2020 | . | . | . | 24,43 |
2020 | februari, 2020 | 24,354 | 24,254-24454 | 24,254-24454 | 24,333 |
2020 | maart, 2020 | 24,448 | 24,346-2455 | 24,346-2455 | 24,403 |
2020 | april, 2020 | 24,412 | 24,306-24518 | 24,306-24518 | 24,266 |
2020 | mei, 2020 | 24,427 | 24,302-24551 | 24,302-24551 | 24,256 |
2020 | juni, 2020 | 24,412 | 24,283-24541 | 24,283-24541 | 24,378 |
2020 | juli, 2020 | 24,438 | 24,304-24573 | 24,304-24573 | 24,373 |
2020 | augustus, 2020 | 24,398 | 24,254-24542 | 24,254-24542 | 24,26 |
2020 | september, 2020 | 24,423 | 24,273-24572 | 24,273-24572 | 24,422 |
2020 | oktober, 2020 | 24,524 | 24,368-24679 | 24,368-24679 | 24,442 |
2020 | november, 2020 | 24,495 | 24,333-24657 | 24,333-24657 | 24,492 |
2020 | december, 2020 | 24,403 | 24,235-2457 | 24,235-2457 | 24,438 |
2021* | januari, 2021* | 24,456 | 24,284-24629 | 24,284-24629 | 24,37 |
2021* | februari, 2021* | 24,395 | 24,201-24588 | 24,201-24588 | 24,37 |
2021* | maart, 2021* | 24,473 | 24,273-24674 | 24,273-24674 | 24,587 |
2021* | april, 2021* | 24,449 | 24,241-24657 | 24,241-24657 | 24,489 |
2021* | mei, 2021* | 24,458 | 24,238-24678 | 24,238-24678 | 24,455 |
2021* | juni, 2021* | 24,433 | 24,205-2466 | 24,205-2466 | 24,539 |
2021* | juli, 2021* | 24,47 | 24,235-24706 | 24,235-24706 | 24,488 |
2021* | augustus, 2021* | 24,422 | 24,178-24666 | 24,178-24666 | 24,423 |
*voorlopige cijfers | |||||
1)De foutmarge is een 95%-betrouwbaarheidsinterval. De grafiek geeft voor de periode 01/2010-06/2021 de evolutie weer van de werkelijke importwaarde en vergelijkt deze, bij aanvang van de coronacrisis met de geschatte waarde van de import op basis van het sARIMA model. |
Wat betreft de verschillende typen goederen die geïmporteerd worden, lijkt er een vergelijkbaar beeld voor de verschillende goederengroepen te bestaan als al uit hoofdstuk 1 van deze Internationaliseringsmonitor bleek. De export van machines en vervoermaterieel en diverse gefabriceerde goederen lijkt relatief hard getroffen te worden door de coronacrisis, de rest van de productgroepen laat een eenduidig beeld zien. Voor de import uit China, het eerste land dat geconfronteerd werd met het coronavirus, is er vooral voor de maanden februari en maart 2020 een duidelijke afname in de import ten opzichte van de langjarige verwachte trend. Eind 2020 en begin 2021 wordt juist meer uit China geïmporteerd dan verwacht mag worden volgens het model. Er lijkt dus een inhaalslag en zelfs uitbreiding van de import plaats te vinden gedurende latere fases van de coronacrisis.
Nederlandse exportwaarde 22 procent lager dan langjarige trend in mei 2020
Voor de Nederlandse export is er een nog groter verschil tussen de werkelijke handelswaarde en de verwachte waarde op basis van de langjarige trend dan voor de Nederlandse import. Zo lag in mei 2020 de exportwaarde 22 procent lager dan de langjarige trend, vergeleken met 17 procent voor de importwaarde. Over het algemeen is een vergelijkbaar patroon bij de export te zien als bij de import. Na een initiële forse onderbenutting van het exportpotentieel, volgt er een vrij snel herstel. Wel is te zien dat de export over het algemeen langer en dieper onder de langjarige trend bleef dan de import. Dit zou een indicatie kunnen zijn dat de export een flinkere klap heeft gehad van de coronacrisis dan de import. Zo lag in maart 2021 het exportniveau ‘slechts’ 5 procent hoger dan de langjarige trend, vergeleken met 11 procent voor de import.
Geschatte export | Geschatte export (marge) (low) | Geschatte export (marge) (high) | Waargenomen export | ||
---|---|---|---|---|---|
2018 | januari, 2018 | . | . | . | 24,507 |
2018 | februari, 2018 | . | . | . | 24,42 |
2018 | maart, 2018 | . | . | . | 24,554 |
2018 | april, 2018 | . | . | . | 24,446 |
2018 | mei, 2018 | . | . | . | 24,525 |
2018 | juni, 2018 | . | . | . | 24,537 |
2018 | juli, 2018 | . | . | . | 24,481 |
2018 | augustus, 2018 | . | . | . | 24,501 |
2018 | september, 2018 | . | . | . | 24,547 |
2018 | oktober, 2018 | . | . | . | 24,604 |
2018 | november, 2018 | . | . | . | 24,616 |
2018 | december, 2018 | . | . | . | 24,445 |
2019 | januari, 2019 | . | . | . | 24,515 |
2019 | februari, 2019 | . | . | . | 24,485 |
2019 | maart, 2019 | . | . | . | 24,603 |
2019 | april, 2019 | . | . | . | 24,514 |
2019 | mei, 2019 | . | . | . | 24,552 |
2019 | juni, 2019 | . | . | . | 24,513 |
2019 | juli, 2019 | . | . | . | 24,547 |
2019 | augustus, 2019 | . | . | . | 24,482 |
2019 | september, 2019 | . | . | . | 24,58 |
2019 | oktober, 2019 | . | . | . | 24,664 |
2019 | november, 2019 | . | . | . | 24,614 |
2019 | december, 2019 | . | . | . | 24,538 |
2020 | januari, 2020 | . | . | . | 24,57 |
2020 | februari, 2020 | 24,533 | 24,46-24606 | 24,46-24606 | 24,529 |
2020 | maart, 2020 | 24,66 | 24,587-24733 | 24,587-24733 | 24,572 |
2020 | april, 2020 | 24,546 | 24,472-24621 | 24,472-24621 | 24,37 |
2020 | mei, 2020 | 24,608 | 24,526-24691 | 24,526-24691 | 24,379 |
2020 | juni, 2020 | 24,593 | 24,509-24677 | 24,509-24677 | 24,498 |
2020 | juli, 2020 | 24,583 | 24,496-24669 | 24,496-24669 | 24,522 |
2020 | augustus, 2020 | 24,554 | 24,463-24644 | 24,463-24644 | 24,402 |
2020 | september, 2020 | 24,628 | 24,535-24721 | 24,535-24721 | 24,574 |
2020 | oktober, 2020 | 24,683 | 24,588-24778 | 24,588-24778 | 24,615 |
2020 | november, 2020 | 24,677 | 24,579-24775 | 24,579-24775 | 24,635 |
2020 | december, 2020 | 24,58 | 24,48-2468 | 24,48-2468 | 24,595 |
2021* | januari, 2021* | 24,623 | 24,52-24726 | 24,52-24726 | 24,517 |
2021* | februari, 2021* | 24,578 | 24,459-24697 | 24,459-24697 | 24,549 |
2021* | maart, 2021* | 24,692 | 24,571-24813 | 24,571-24813 | 24,741 |
2021* | april, 2021* | 24,596 | 24,471-24721 | 24,471-24721 | 24,631 |
2021* | mei, 2021* | 24,652 | 24,521-24783 | 24,521-24783 | 24,595 |
2021* | juni, 2021* | 24,642 | 24,507-24776 | 24,507-24776 | 24,717 |
2021* | juli, 2021* | 24,627 | 24,488-24766 | 24,488-24766 | 24,648 |
2021* | augustus, 2021* | 24,608 | 24,465-24752 | 24,465-24752 | 24,564 |
*voorlopige cijfers | |||||
1)De foutmarge is een 95%-betrouwbaarheidsinterval. De grafiek geeft voor de periode 01/2010-06/2021 de evolutie weer van de werkelijke exportwaarde en vergelijkt deze, bij aanvang van de coronacrisis met de geschatte waarde van de export op basis van het sARIMA model. |
Op een meer gedetailleerd niveau lijkt vooral de export van machines en vervoermaterieel en diverse gefabriceerde goederen gedurende mei 2020 flink te zijn afgenomen. De export van dierlijke en plantaardige oliën en vetten lijkt het minst door de coronacrisis te zijn getroffen. Het land waar het coronavirus voor het eerst de kop opstak, China, heeft te maken met een fikse daling in maart 2020, maar herstelde daarna snel en ligt gedurende de tweede helft van 2020 en de eerste helft van 2021 boven de langjarige verwachte trend. Er volgde dus een snel en continu herstel van de export naar China.
Wederuitvoer herstelt relatief snel
De wederuitvoer wordt gepresenteerd in figuur 2.2.3. Duidelijk te zien is dat de wederuitvoer zich na een flinke dip in de eerste helft van 2020 snel herstelde en in 2021 boven de langjarige trend ligt. Er lijkt voor de wederuitvoer sprake te zijn van een inhaalslag en een sterk herstel. Vergeleken met de totale export is er sprake van een minder forse daling in 2020 voor de wederuitvoer.
Geschatte wederuitvoer | Geschatte wederuitvoer (marge) (low) | Geschatte wederuitvoer (marge) (high) | Waargenomen wederuitvoer | ||
---|---|---|---|---|---|
2018 | januari, 2018 | . | . | . | 23,474 |
2018 | februari, 2018 | . | . | . | 23,422 |
2018 | maart, 2018 | . | . | . | 23,544 |
2018 | april, 2018 | . | . | . | 23,419 |
2018 | mei, 2018 | . | . | . | 23,492 |
2018 | juni, 2018 | . | . | . | 23,522 |
2018 | juli, 2018 | . | . | . | 23,483 |
2018 | augustus, 2018 | . | . | . | 23,496 |
2018 | september, 2018 | . | . | . | 23,54 |
2018 | oktober, 2018 | . | . | . | 23,57 |
2018 | november, 2018 | . | . | . | 23,586 |
2018 | december, 2018 | . | . | . | 23,441 |
2019 | januari, 2019 | . | . | . | 23,525 |
2019 | februari, 2019 | . | . | . | 23,502 |
2019 | maart, 2019 | . | . | . | 23,592 |
2019 | april, 2019 | . | . | . | 23,512 |
2019 | mei, 2019 | . | . | . | 23,578 |
2019 | juni, 2019 | . | . | . | 23,518 |
2019 | juli, 2019 | . | . | . | 23,578 |
2019 | augustus, 2019 | . | . | . | 23,506 |
2019 | september, 2019 | . | . | . | 23,59 |
2019 | oktober, 2019 | . | . | . | 23,684 |
2019 | november, 2019 | . | . | . | 23,612 |
2019 | december, 2019 | . | . | . | 23,538 |
2020 | januari, 2020 | . | . | . | 23,615 |
2020 | februari, 2020 | 23,564 | 23,502-23627 | 23,502-23627 | 23,568 |
2020 | maart, 2020 | 23,63 | 23,565-23695 | 23,565-23695 | 23,601 |
2020 | april, 2020 | 23,592 | 23,522-23661 | 23,522-23661 | 23,394 |
2020 | mei, 2020 | 23,577 | 23,498-23656 | 23,498-23656 | 23,377 |
2020 | juni, 2020 | 23,626 | 23,543-23709 | 23,543-23709 | 23,548 |
2020 | juli, 2020 | 23,615 | 23,528-23703 | 23,528-23703 | 23,567 |
2020 | augustus, 2020 | 23,535 | 23,442-23628 | 23,442-23628 | 23,468 |
2020 | september, 2020 | 23,632 | 23,535-23729 | 23,535-23729 | 23,624 |
2020 | oktober, 2020 | 23,659 | 23,558-23761 | 23,558-23761 | 23,665 |
2020 | november, 2020 | 23,646 | 23,541-23752 | 23,541-23752 | 23,653 |
2020 | december, 2020 | 23,6 | 23,491-2371 | 23,491-2371 | 23,592 |
2021* | januari, 2021* | 23,575 | 23,461-23689 | 23,461-23689 | 23,537 |
2021* | februari, 2021* | 23,583 | 23,465-237 | 23,465-237 | 23,554 |
2021* | maart, 2021* | 23,663 | 23,541-23785 | 23,541-23785 | 23,73 |
2021* | april, 2021* | 23,576 | 23,451-23701 | 23,451-23701 | 23,627 |
2021* | mei, 2021* | 23,595 | 23,466-23724 | 23,466-23724 | 23,607 |
2021* | juni, 2021* | 23,667 | 23,534-23799 | 23,534-23799 | 23,733 |
2021* | juli, 2021* | 23,603 | 23,467-23738 | 23,467-23738 | 23,661 |
2021* | augustus, 2021* | 23,564 | 23,425-23703 | 23,425-23703 | 23,584 |
*voorlopige cijfers | |||||
1)De foutmarge is een 95%-betrouwbaarheidsinterval. De grafiek geeft voor de periode 01/2010-06/2021 de evolutie weer van de werkelijke wederuitvoer en vergelijkt deze, bij aanvang van de coronacrisis met de geschatte waarde van de wederuitvoer op basis van het sARIMA model. |
Export van diverse fabricaten zoals kleding en schoenen week sterkst af van trend
In mei 2020 lag de import en export het meeste onder het import- en exportpotentieel. In figuur 2.2.4 is op SITC-1 niveau de onderbenutting van het exportpotentieel te zien. De grootste onderbenutting bestond bij de export van diverse gefabriceerde goederen, waarbij we kunnen denken aan kleding en meubels. Ook de exportwaarde van de categorieën dranken en tabak en machines en vervoermaterieel lag ver onder de verwachte exportwaarde voor mei 2020. Opvallend klein is de afwijking van het verwachte exportpotentieel voor de dierlijke en plantaardige oliën en vetten. Dit is een goederengroep die hard groeit en betrekkelijk weinig last leek te hebben van de coronacrisis. Voeding is natuurlijk ook een goederengroep die een lagere elasticiteit heeft dan andere goederengroepen, wat ook duidelijk naar voren komt uit figuur 2.2.4.
Goederengroep SITC-1 | Afwijking |
---|---|
Voeding en levende dieren |
-15,40 |
Dranken en tabak | -25,10 |
Grondstoffen, niet eetbaar, behalve brandstoffen |
-22,80 |
Dierlijke en plantaardige oliën en vetten |
-1,60 |
Chemische producten | -16,00 |
Fabricaten | -20,00 |
Machines en vervoermaterieel |
-25,30 |
Diverse gefabriceerde goederen |
-35,00 |
Niet afzonderlijk genoemde goederen |
-13,60 |
1) De grafiek geeft voor de maand met de grootste daling, mei 2020, per goederengroep de exportafwijking van de werkelijke export ten opzichte van de sARIMA schatting weer. |
2.3Brexit en de effecten op de internationale handel
Het vertrek van het VK uit de EU veroorzaakt een aantal mogelijke belemmeringen voor de goederenhandel. Op de eerste plaats zijn er niet-tarifaire belemmeringen voor goederen die worden uitgevoerd naar het VK met een EU-land als land van oorsprong. Deze goederen kunnen weliswaar zonder tarifaire belemmeringen (invoerrechten) worden ingevoerd in het VK, maar desondanks kunnen de douaneformaliteiten wel als belemmerend worden ervaren door exporteurs. Zij moeten bijvoorbeeld aantonen dat de oorsprong van de goederen in de Europese Unie ligt. Bovendien is een douaneaangifte veel omvangrijker om in te vullen dan een btw-aangifte en eventueel een statistiekopgave aan het CBS.
Wederuitvoer- en doorvoerstromen naar het VK veranderen
Daarnaast zijn er tarifaire belemmeringen voor goederen die worden uitgevoerd naar het VK waarbij de oorsprong van de goederen buiten de EU ligt, of waarbij het oorsprongspercentage te laag is. Het gaat hierbij om wederuitvoer of doorvoer van goederen, waarbij geen bewerking in Nederland plaatsvindt, of om export van goederen die voor een groot deel buiten de EU tot stand kwam in internationale waardeketens. Omdat de goederen buiten de EU zijn vervaardigd, is het mogelijk dat er invoerheffingen moeten worden betaald bij invoer in het VK. In dat geval is het onlogisch dat de goederen eerst in de EU worden ingevoerd, want dit zorgt voor dubbele tarieven en extra (administratieve) handelingen. Door de administratieve belemmeringen die zijn opgeworpen door de nieuwe verhouding tussen het VK en de EU, is het aannemelijk dat met name de wederuitvoer, zoals hoofdstuk 1 liet zien, tussen Nederland en het VK afneemt. In hoofdstuk 5 wordt verder ingegaan op de nieuwe relatie tussen het VK en de EU, en wat de administratieve procedures en oorsprongsregels kunnen betekenen voor handelaren.
Grote onzekerheid rondom de jaarwisseling 2021
Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft gezorgd voor een nieuwe situatie voor bedrijven. Alhoewel de formele uittreding op 31 januari 2020 plaats had gevonden, was de overgang op 1 januari 2021 aanzienlijk minder groot dan de ‘harde’ Brexit die dreigde, vanwege de totstandkoming van het Brexit-akkoord (Trade and Cooperation Agreement). Echter, voor bedrijven veranderde de situatie wel van de ene op de andere dag. Dit zorgde voor veel onzekerheid onder bedrijven, zeker in aanloop naar en de eerste maanden van 2021. Het is dus logisch dat met name in de eerste maanden van 2021 een teruggang in zowel de in- als uitvoer van goederen zichtbaar is. Bovendien hadden veel bedrijven vlak voor de nieuwe handelssituatie tot stand kwam voorraden aangelegd, waardoor ze in de eerste periode wellicht minder goederen nodig hadden.
Brexit werkt door in zowel vraag als aanbod van goederen
Tenslotte hebben wijzigingen in de regelgeving voor de goederenhandel mogelijk geleid tot verschuivingen in vraag en aanbod. Vanwege de Brexit moeten bedrijven opnieuw keuzes maken waar ze produceren en hoe de logistieke processen het beste kunnen worden ingericht. Hierbij spelen tevens belemmeringen ten aanzien van het vrij verkeer van personen een rol. Door de Brexit is het moeilijker geworden voor EU-werknemers om langere tijd in het VK te werken. Hierdoor ontstaat krapte op de arbeidsmarkt in het VK. Mogelijk kiezen bedrijven er dan voor om hun productieactiviteiten te verplaatsen naar de EU. Dit resulteert in een negatief effect op de invoer van goederen vanuit het VK. Aan de andere kant kan de schaarste in het VK ook zorgen voor een stijging van de uitvoer van goederen naar het VK.
Zowel Brexit als coronacrisis hadden impact op handel met het VK eind 2020
Om de bovenstaande hypotheses te toetsen, is het noodzakelijk om te bepalen of de waarde van de in- en uitvoer van goederen tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk in 2021 is gestegen of gedaald. Het probleem is dat een goed referentiepunt ontbreekt om te bepalen of er sprake is van een stijging of daling. In het voorjaar van 2020 brak namelijk de coronapandemie uit, met een grote golf aan het eind van 2020 en begin van 2021. Uit angst voor ‘de Britse variant’ van het virus werden grenzen tijdelijk gesloten. Daarom is het incorrect om de cijfers voor 2021 te vergelijken met 2020 om een goede inschatting te maken of de Brexit heeft gezorgd voor een stijging of daling van de handel. Daarnaast biedt een vergelijking ten opzichte van 2019 ook geen oplossing, vanwege de oplopende prijzen van goederen sindsdien.
In deze paragraaf wordt daarom gebruik gemaakt van een synthetische schatting voor de handel met het Verenigd Koninkrijk in 2021. Deze methode maakt het mogelijk een referentiepunt te schatten om de werkelijke handel in 2021 mee te vergelijken. Deze synthetische schatting maakt gebruik van de werkelijke handel tussen Nederland en andere landen dan het VK (zowel binnen de EU als buiten de EU) in 2021. De geschatte handelswaarde met het VK kan worden geïnterpreteerd als de waarde van de handel met het VK als er geen Brexit zou zijn geweest. Met deze schatting wordt net als in paragraaf 2.2 een counterfactual gecreëerd die in dit geval geen last heeft van de Brexit, omdat uitsluitend gebruik wordt gemaakt van de ontwikkeling van de handel met andere landen. De aanname daarbij is dat de handel tussen Nederland en alle andere landen van de wereld, gemiddeld genomen, niet is gewijzigd vanwege de Brexit. Met andere woorden, de ontwikkelingen in de handel met deze landen worden gedomineerd door andere factoren, waaronder de coronapandemie. In de analyse wordt de totale waarde van de in- en uitvoer van goederen tussen Nederland en het VK meegenomen, exclusief de handel in ruwe aardolie, aardgas en elektriciteit.noot2 Het effect van Brexit wordt berekend door de werkelijke waarde van de handel met het VK te vergelijken met de waarde van de schatting.
Synthetische schatting
Om zowel de verwachte import uit, als de export naar het VK te schatten wordt gebruik gemaakt van een regressiemodel. Op basis van de uitkomsten van dit model wordt een zogenoemde counterfactual gemaakt voor de Nederlandse internationale handel gedurende de periode januari t/m september 2021. Dit om antwoord te geven op de vraag: hoe had de Nederlandse handel met het Verenigd Koninkrijk zich kunnen ontwikkelen gedurende deze periode, als er geen Brexit zou zijn geweest? Op deze manier kunnen we per maand schattingen maken van het Brexiteffect op de Nederlandse internationale handel met het VK, rekening houdend met de ontwikkelingen in de handel met andere landen, waaronder het effect van de coronacrisis. Het regressiemodel wordt apart geschat voor de in- en uitvoerwaarde voor de handel tussen Nederland en het VK. Als onafhankelijke variabelen worden de in- of uitvoerwaarde tussen Nederland en andere landen gebruikt. Hiervoor wordt een selectie gebruikt van EU-lidstaten en niet-EU-landen. Het model wordt geschat voor de periode 2010–2020, met maandelijkse data. De geschatte coëfficiënten van het regressiemodel worden vervolgens gebruikt om een verwachte waarde te berekenen voor de periode januari tot en met september 2021, gebruikmakend van de actuele handelswaardes.
Uitvoer naar het VK blijft achter bij potentieel
Figuren 2.3.1 en 2.3.2 geven zowel de werkelijke ontwikkeling van de in- en uitvoer weer als de verwachte waardes. Voor de periode 2010 tot en met 2020 volgt de schatting de schommelingen in de handelswaarde. Het valt op dat direct in januari 2021 de werkelijkheid flink afwijkt van de schatting. De invoer lag 35 procent beneden de geschatte waarde en de uitvoer 26 procent lager. Een logische verklaring voor deze daling is dat er veel onduidelijkheid en onzekerheid heerste bij bedrijven in januari 2021. In de maanden daarna was er namelijk duidelijk sprake van een inhaaleffect, met name bij de invoer. Zo lag de invoerwaarde vanuit het Verenigd Koninkrijk in maart 2021 zelfs 19 procent hoger dan de schatting, en lag de uitvoerwaarde 5 procent boven de schatting. In de maanden die daarop volgen blijft de invoer boven de schatting, terwijl de uitvoer juist achterblijft. De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk heeft duidelijk meer te lijden onder de Brexit dan de invoer vanuit het Verenigd Koninkrijk. In de eerste 9 maanden van 2021 lag de invoer 3 procent boven de schatting, terwijl de uitvoer juist 11 procent lager lag. Uit deze analyse blijkt dat Nederlandse bedrijven door de Brexit potentieel ongeveer 3,2 miljard euro aan exportwaarde hebben misgelopen.
Synthetische waarde | Synthetische waarde (marge) (low) | Synthetische waarde (marge) (high) | Werkelijke waarde | ||
---|---|---|---|---|---|
2018 | januari, 2018 | 1305 | 1199 - 1411 | 1199 - 1411 | 1296 |
2018 | februari, 2018 | 1287 | 1181 - 1393 | 1181 - 1393 | 1235 |
2018 | maart, 2018 | 1395 | 1289 - 1501 | 1289 - 1501 | 1338 |
2018 | april, 2018 | 1262 | 1156 - 1368 | 1156 - 1368 | 1286 |
2018 | mei, 2018 | 1288 | 1182 - 1394 | 1182 - 1394 | 1325 |
2018 | juni, 2018 | 1337 | 1231 - 1443 | 1231 - 1443 | 1326 |
2018 | juli, 2018 | 1284 | 1178 - 1390 | 1178 - 1390 | 1313 |
2018 | augustus, 2018 | 1193 | 1087 - 1299 | 1087 - 1299 | 1223 |
2018 | september, 2018 | 1303 | 1198 - 1409 | 1198 - 1409 | 1273 |
2018 | oktober, 2018 | 1419 | 1313 - 1525 | 1313 - 1525 | 1426 |
2018 | november, 2018 | 1398 | 1292 - 1504 | 1292 - 1504 | 1394 |
2018 | december, 2018 | 1218 | 1112 - 1324 | 1112 - 1324 | 1297 |
2019 | januari, 2019 | 1290 | 1184 - 1396 | 1184 - 1396 | 1329 |
2019 | februari, 2019 | 1249 | 1144 - 1355 | 1144 - 1355 | 1278 |
2019 | maart, 2019 | 1386 | 1280 - 1492 | 1280 - 1492 | 1453 |
2019 | april, 2019 | 1329 | 1223 - 1435 | 1223 - 1435 | 1265 |
2019 | mei, 2019 | 1320 | 1214 - 1426 | 1214 - 1426 | 1338 |
2019 | juni, 2019 | 1263 | 1157 - 1368 | 1157 - 1368 | 1229 |
2019 | juli, 2019 | 1331 | 1225 - 1437 | 1225 - 1437 | 1275 |
2019 | augustus, 2019 | 1171 | 1065 - 1277 | 1065 - 1277 | 1170 |
2019 | september, 2019 | 1224 | 1119 - 1330 | 1119 - 1330 | 1253 |
2019 | oktober, 2019 | 1366 | 1260 - 1472 | 1260 - 1472 | 1384 |
2019 | november, 2019 | 1248 | 1142 - 1354 | 1142 - 1354 | 1269 |
2019 | december, 2019 | 1193 | 1087 - 1299 | 1087 - 1299 | 1176 |
2020 | januari, 2020 | 1236 | 1130 - 1342 | 1130 - 1342 | 1183 |
2020 | februari, 2020 | 1219 | 1113 - 1325 | 1113 - 1325 | 1162 |
2020 | maart, 2020 | 1260 | 1154 - 1366 | 1154 - 1366 | 1311 |
2020 | april, 2020 | 994 | 888 - 1099 | 888 - 1099 | 987 |
2020 | mei, 2020 | 1012 | 906 - 1117 | 906 - 1117 | 986 |
2020 | juni, 2020 | 1186 | 1080 - 1292 | 1080 - 1292 | 1155 |
2020 | juli, 2020 | 1166 | 1060 - 1272 | 1060 - 1272 | 1152 |
2020 | augustus, 2020 | 1075 | 969 - 1181 | 969 - 1181 | 1020 |
2020 | september, 2020 | 1252 | 1146 - 1358 | 1146 - 1358 | 1193 |
2020 | oktober, 2020 | 1274 | 1168 - 1380 | 1168 - 1380 | 1284 |
2020 | november, 2020 | 1247 | 1141 - 1353 | 1141 - 1353 | 1224 |
2020 | december, 2020 | 1163 | 1057 - 1269 | 1057 - 1269 | 1299 |
2021* | januari, 2021* | 1229 | 1123 - 1335 | 1123 - 1335 | 799 |
2021* | februari, 2021* | 1264 | 1159 - 1370 | 1159 - 1370 | 1268 |
2021* | maart, 2021* | 1429 | 1323 - 1534 | 1323 - 1534 | 1698 |
2021* | april, 2021* | 1411 | 1305 - 1517 | 1305 - 1517 | 1410 |
2021* | mei, 2021* | 1374 | 1268 - 1480 | 1268 - 1480 | 1357 |
2021* | juni, 2021* | 1417 | 1311 - 1523 | 1311 - 1523 | 1520 |
2021* | juli, 2021* | 1415 | 1309 - 1521 | 1309 - 1521 | 1502 |
2021* | augustus, 2021* | 1281 | 1175 - 1387 | 1175 - 1387 | 1446 |
2021* | september, 2021* | 1399 | 1293 - 1505 | 1293 - 1505 | 1542 |
* Voorlopige cijfers. De foutmarge is een 95%-betrouwbaarheidsinterval. |
Synthetische waarde | Synthetische waarde (marge) (low) | Synthetische waarde (marge) (high) | Werkelijke waarde | ||
---|---|---|---|---|---|
2018 | januari, 2018 | 2939 | 2614 - 3264 | 2614 - 3264 | 2789 |
2018 | februari, 2018 | 2885 | 2560 - 3210 | 2560 - 3210 | 2683 |
2018 | maart, 2018 | 3130 | 2805 - 3455 | 2805 - 3455 | 3074 |
2018 | april, 2018 | 2828 | 2503 - 3153 | 2503 - 3153 | 2768 |
2018 | mei, 2018 | 3011 | 2686 - 3336 | 2686 - 3336 | 3021 |
2018 | juni, 2018 | 3099 | 2774 - 3424 | 2774 - 3424 | 3006 |
2018 | juli, 2018 | 2923 | 2598 - 3248 | 2598 - 3248 | 3028 |
2018 | augustus, 2018 | 3039 | 2714 - 3364 | 2714 - 3364 | 2987 |
2018 | september, 2018 | 2801 | 2476 - 3126 | 2476 - 3126 | 2941 |
2018 | oktober, 2018 | 3258 | 2933 - 3583 | 2933 - 3583 | 3228 |
2018 | november, 2018 | 3202 | 2877 - 3527 | 2877 - 3527 | 3250 |
2018 | december, 2018 | 2767 | 2442 - 3092 | 2442 - 3092 | 2802 |
2019 | januari, 2019 | 3028 | 2703 - 3353 | 2703 - 3353 | 3049 |
2019 | februari, 2019 | 2886 | 2561 - 3211 | 2561 - 3211 | 3048 |
2019 | maart, 2019 | 3213 | 2888 - 3538 | 2888 - 3538 | 3551 |
2019 | april, 2019 | 2952 | 2627 - 3277 | 2627 - 3277 | 2726 |
2019 | mei, 2019 | 3040 | 2715 - 3365 | 2715 - 3365 | 2880 |
2019 | juni, 2019 | 2881 | 2556 - 3206 | 2556 - 3206 | 2803 |
2019 | juli, 2019 | 3054 | 2729 - 3379 | 2729 - 3379 | 2973 |
2019 | augustus, 2019 | 2840 | 2515 - 3165 | 2515 - 3165 | 2835 |
2019 | september, 2019 | 3037 | 2712 - 3362 | 2712 - 3362 | 3072 |
2019 | oktober, 2019 | 3044 | 2719 - 3369 | 2719 - 3369 | 3450 |
2019 | november, 2019 | 3002 | 2677 - 3327 | 2677 - 3327 | 2810 |
2019 | december, 2019 | 2781 | 2456 - 3106 | 2456 - 3106 | 2579 |
2020 | januari, 2020 | 3015 | 2690 - 3340 | 2690 - 3340 | 2841 |
2020 | februari, 2020 | 2923 | 2598 - 3248 | 2598 - 3248 | 2606 |
2020 | maart, 2020 | 2953 | 2628 - 3278 | 2628 - 3278 | 2880 |
2020 | april, 2020 | 2358 | 2033 - 2683 | 2033 - 2683 | 2125 |
2020 | mei, 2020 | 2417 | 2092 - 2742 | 2092 - 2742 | 2087 |
2020 | juni, 2020 | 2638 | 2313 - 2963 | 2313 - 2963 | 2611 |
2020 | juli, 2020 | 2733 | 2408 - 3058 | 2408 - 3058 | 2788 |
2020 | augustus, 2020 | 2679 | 2354 - 3004 | 2354 - 3004 | 2706 |
2020 | september, 2020 | 3066 | 2741 - 3391 | 2741 - 3391 | 3093 |
2020 | oktober, 2020 | 3123 | 2798 - 3448 | 2798 - 3448 | 3127 |
2020 | november, 2020 | 2945 | 2620 - 3270 | 2620 - 3270 | 3197 |
2020 | december, 2020 | 2846 | 2521 - 3171 | 2521 - 3171 | 2893 |
2021* | januari, 2021* | 2967 | 2642 - 3292 | 2642 - 3292 | 2203 |
2021* | februari, 2021* | 2738 | 2413 - 3063 | 2413 - 3063 | 2506 |
2021* | maart, 2021* | 3173 | 2848 - 3498 | 2848 - 3498 | 3327 |
2021* | april, 2021* | 3074 | 2749 - 3399 | 2749 - 3399 | 2816 |
2021* | mei, 2021* | 3217 | 2892 - 3542 | 2892 - 3542 | 2680 |
2021* | juni, 2021* | 3509 | 3184 - 3834 | 3184 - 3834 | 3122 |
2021* | juli, 2021* | 3166 | 2841 - 3491 | 2841 - 3491 | 3046 |
2021* | augustus, 2021* | 3597 | 3272 - 3922 | 3272 - 3922 | 2794 |
2021* | september, 2021* | 3365 | 3040 - 3690 | 3040 - 3690 | 3083 |
* Voorlopige cijfers. De foutmarge is een 95%-betrouwbaarheidsinterval. |
Minder invoer van bederfelijke goederen uit het VK
In figuur 2.3.3 is te zien dat bij de invoer de grootste procentuele toename plaatsvond bij de chemische producten en gefabriceerde goederen. De vraag naar deze goederen in Nederland en de EU is klaarblijkelijk onverminderd hoog, ondanks de coronacrisis. Aan de andere kant blijkt dat de invoer van voeding, levende dieren, dranken, tabak en dierlijke en plantaardige oliën juist sterk is afgenomen. Volgens de Guardian (2021) is de afname in de Britse uitvoer naar de EU van voeding en dranken zelfs structureel, vanwege de belemmeringen na de Brexit. Bij de uitvoer naar het VK is een afname zichtbaar bij vrijwel alle goederen met uitzondering van grondstoffen. Opvallend is dat de daling lager dan gemiddeld is voor fabricaten, machines en vervoermaterieel. Deze goederen hebben minder te lijden onder de belemmeringen die de Brexit opwerpt. Een mogelijke verklaring is dat fytosanitaire belemmeringen een groter effect hebben op de internationale handel in bederfelijke goederen dan oorsprongsregels, aangezien de oorsprong logischerwijs lastiger vast te stellen is bij fabricaten, machines en vervoermaterieel.
Goederengroep SITC-1 | Invoer | Uitvoer |
---|---|---|
Voeding en levende dieren |
-32 | -25 |
Dranken en tabak | -31 | 0 |
Grondstoffen | -2 | 6 |
Minerale brandstoffen | -30 | -27 |
Dierlijke en plantaardige oliën |
-59 | -24 |
Chemische producten | 20 | -19 |
Fabricaten | 21 | -8 |
Machines en vervoermaterieel |
5 | -9 |
Diverse gefabriceerde goederen |
49 | -18 |
*voorlopige cijfers |
Export van Nederlandse makelij naar het VK heeft ogenschijnlijk geen last van Brexit
Om beter inzicht te krijgen wat de oorzaak is van de achterblijvende uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk is het zinvol om de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk uit te splitsen in het deel wederuitvoer en de uitvoer van goederen van Nederlandse makelij. Figuren 2.3.4 en 2.3.5 laten zien dat juist de wederuitvoer in 2021 flink is gedaald ten opzichte van de synthetische schatting. Over de eerste 9 maanden van 2021 was de totale wederuitvoer naar het Verenigd Koninkrijk 35 procent lager dan de schatting. De daling in de wederuitvoer is voor een groot deel te verklaren omdat over goederen met een oorsprong van buiten de EU nu vaker invoerrechten moeten worden betaald bij invoer in het VK. Dit maakt de wederuitvoer vanuit Nederland minder aantrekkelijk. Het is aannemelijk dat veel goederen nu rechtstreeks in het VK worden geïmporteerd, en dat de goederen van buiten de EU niet eerst in Nederland worden geïmporteerd voor verhandeling binnen de EU. Deze goederenbewegingen vanuit Nederland naar het VK nemen derhalve sterk af. Aan de andere kant, de uitvoer van Nederlandse makelij is wel gestegen in 2021, en ligt 11 procent boven de schatting. Hoofdstuk 1 liet zien dat het hier gaat om bloemen en planten, medicinale producten en machines. Kennelijk slaagt een deel van het Nederlandse bedrijfsleven er dus aan de andere kant ook in om te profiteren van de Brexit. Mogelijk zijn er ook bedrijven die hun productie hebben verplaatst vanuit het VK naar Nederland om de douanebeslommeringen te omzeilen. Bovendien zijn er bedrijven die juist vanwege de Brexit profiteren van de schaarste in het VK.
Synthetische waarde | Synthetische waarde (marge) (low) | Synthetische waarde (marge) (high) | Werkelijke waarde | ||
---|---|---|---|---|---|
2018 | januari, 2018 | 1504 | 1311 - 1697 | 1311 - 1697 | 1352 |
2018 | februari, 2018 | 1454 | 1261 - 1647 | 1261 - 1647 | 1340 |
2018 | maart, 2018 | 1550 | 1357 - 1743 | 1357 - 1743 | 1519 |
2018 | april, 2018 | 1446 | 1253 - 1639 | 1253 - 1639 | 1373 |
2018 | mei, 2018 | 1554 | 1361 - 1747 | 1361 - 1747 | 1545 |
2018 | juni, 2018 | 1561 | 1368 - 1754 | 1368 - 1754 | 1540 |
2018 | juli, 2018 | 1478 | 1285 - 1671 | 1285 - 1671 | 1537 |
2018 | augustus, 2018 | 1556 | 1363 - 1749 | 1363 - 1749 | 1521 |
2018 | september, 2018 | 1439 | 1246 - 1632 | 1246 - 1632 | 1468 |
2018 | oktober, 2018 | 1574 | 1381 - 1767 | 1381 - 1767 | 1670 |
2018 | november, 2018 | 1644 | 1451 - 1837 | 1451 - 1837 | 1653 |
2018 | december, 2018 | 1375 | 1182 - 1568 | 1182 - 1568 | 1387 |
2019 | januari, 2019 | 1503 | 1310 - 1696 | 1310 - 1696 | 1523 |
2019 | februari, 2019 | 1492 | 1299 - 1685 | 1299 - 1685 | 1569 |
2019 | maart, 2019 | 1664 | 1471 - 1857 | 1471 - 1857 | 1859 |
2019 | april, 2019 | 1547 | 1354 - 1740 | 1354 - 1740 | 1369 |
2019 | mei, 2019 | 1632 | 1439 - 1825 | 1439 - 1825 | 1474 |
2019 | juni, 2019 | 1432 | 1239 - 1625 | 1239 - 1625 | 1420 |
2019 | juli, 2019 | 1474 | 1281 - 1667 | 1281 - 1667 | 1485 |
2019 | augustus, 2019 | 1446 | 1253 - 1639 | 1253 - 1639 | 1457 |
2019 | september, 2019 | 1552 | 1359 - 1745 | 1359 - 1745 | 1563 |
2019 | oktober, 2019 | 1562 | 1369 - 1755 | 1369 - 1755 | 1731 |
2019 | november, 2019 | 1469 | 1276 - 1662 | 1276 - 1662 | 1361 |
2019 | december, 2019 | 1218 | 1025 - 1411 | 1025 - 1411 | 1200 |
2020 | januari, 2020 | 1453 | 1260 - 1646 | 1260 - 1646 | 1435 |
2020 | februari, 2020 | 1497 | 1304 - 1690 | 1304 - 1690 | 1290 |
2020 | maart, 2020 | 1509 | 1316 - 1702 | 1316 - 1702 | 1466 |
2020 | april, 2020 | 1180 | 987 - 1373 | 987 - 1373 | 1074 |
2020 | mei, 2020 | 1171 | 978 - 1364 | 978 - 1364 | 1088 |
2020 | juni, 2020 | 1400 | 1207 - 1593 | 1207 - 1593 | 1356 |
2020 | juli, 2020 | 1400 | 1207 - 1593 | 1207 - 1593 | 1418 |
2020 | augustus, 2020 | 1229 | 1036 - 1422 | 1036 - 1422 | 1326 |
2020 | september, 2020 | 1419 | 1226 - 1612 | 1226 - 1612 | 1564 |
2020 | oktober, 2020 | 1483 | 1290 - 1676 | 1290 - 1676 | 1502 |
2020 | november, 2020 | 1461 | 1268 - 1654 | 1268 - 1654 | 1545 |
2020 | december, 2020 | 1457 | 1264 - 1650 | 1264 - 1650 | 1441 |
2021* | januari, 2021* | 1490 | 1297 - 1683 | 1297 - 1683 | 1386 |
2021* | februari, 2021* | 1466 | 1273 - 1659 | 1273 - 1659 | 1576 |
2021* | maart, 2021* | 1697 | 1504 - 1890 | 1504 - 1890 | 2116 |
2021* | april, 2021* | 1666 | 1473 - 1859 | 1473 - 1859 | 1797 |
2021* | mei, 2021* | 1622 | 1429 - 1815 | 1429 - 1815 | 1738 |
2021* | juni, 2021* | 1834 | 1641 - 2027 | 1641 - 2027 | 1982 |
2021* | juli, 2021* | 1568 | 1376 - 1761 | 1376 - 1761 | 1991 |
2021* | augustus, 2021* | 1711 | 1518 - 1904 | 1518 - 1904 | 1792 |
2021* | september, 2021* | 1689 | 1496 - 1882 | 1496 - 1882 | 1986 |
* Voorlopige cijfers. De foutmarge is een 95%-betrouwbaarheidsinterval. |
Synthetische waarde | Synthetische waarde (marge) (low) | Synthetische waarde (marge) (high) | Werkelijke waarde | ||
---|---|---|---|---|---|
2018 | januari, 2018 | 1461 | 1298 - 1625 | 1298 - 1625 | 1436 |
2018 | februari, 2018 | 1378 | 1215 - 1541 | 1215 - 1541 | 1342 |
2018 | maart, 2018 | 1526 | 1362 - 1689 | 1362 - 1689 | 1555 |
2018 | april, 2018 | 1392 | 1228 - 1555 | 1228 - 1555 | 1395 |
2018 | mei, 2018 | 1488 | 1325 - 1651 | 1325 - 1651 | 1477 |
2018 | juni, 2018 | 1514 | 1350 - 1677 | 1350 - 1677 | 1467 |
2018 | juli, 2018 | 1449 | 1285 - 1612 | 1285 - 1612 | 1491 |
2018 | augustus, 2018 | 1489 | 1326 - 1653 | 1326 - 1653 | 1467 |
2018 | september, 2018 | 1492 | 1329 - 1655 | 1329 - 1655 | 1473 |
2018 | oktober, 2018 | 1584 | 1420 - 1747 | 1420 - 1747 | 1558 |
2018 | november, 2018 | 1605 | 1441 - 1768 | 1441 - 1768 | 1597 |
2018 | december, 2018 | 1412 | 1249 - 1575 | 1249 - 1575 | 1415 |
2019 | januari, 2019 | 1462 | 1298 - 1625 | 1298 - 1625 | 1526 |
2019 | februari, 2019 | 1419 | 1256 - 1582 | 1256 - 1582 | 1479 |
2019 | maart, 2019 | 1606 | 1443 - 1770 | 1443 - 1770 | 1693 |
2019 | april, 2019 | 1369 | 1206 - 1532 | 1206 - 1532 | 1357 |
2019 | mei, 2019 | 1461 | 1297 - 1624 | 1297 - 1624 | 1406 |
2019 | juni, 2019 | 1401 | 1238 - 1565 | 1238 - 1565 | 1384 |
2019 | juli, 2019 | 1560 | 1396 - 1723 | 1396 - 1723 | 1488 |
2019 | augustus, 2019 | 1393 | 1230 - 1557 | 1230 - 1557 | 1378 |
2019 | september, 2019 | 1482 | 1319 - 1645 | 1319 - 1645 | 1509 |
2019 | oktober, 2019 | 1604 | 1441 - 1767 | 1441 - 1767 | 1719 |
2019 | november, 2019 | 1565 | 1401 - 1728 | 1401 - 1728 | 1450 |
2019 | december, 2019 | 1396 | 1233 - 1560 | 1233 - 1560 | 1380 |
2020 | januari, 2020 | 1411 | 1248 - 1574 | 1248 - 1574 | 1406 |
2020 | februari, 2020 | 1338 | 1175 - 1501 | 1175 - 1501 | 1317 |
2020 | maart, 2020 | 1341 | 1178 - 1504 | 1178 - 1504 | 1414 |
2020 | april, 2020 | 1095 | 932 - 1259 | 932 - 1259 | 1051 |
2020 | mei, 2020 | 1191 | 1027 - 1354 | 1027 - 1354 | 999 |
2020 | juni, 2020 | 1403 | 1240 - 1566 | 1240 - 1566 | 1255 |
2020 | juli, 2020 | 1347 | 1184 - 1510 | 1184 - 1510 | 1369 |
2020 | augustus, 2020 | 1342 | 1179 - 1505 | 1179 - 1505 | 1381 |
2020 | september, 2020 | 1602 | 1438 - 1765 | 1438 - 1765 | 1529 |
2020 | oktober, 2020 | 1636 | 1473 - 1800 | 1473 - 1800 | 1625 |
2020 | november, 2020 | 1496 | 1332 - 1659 | 1332 - 1659 | 1651 |
2020 | december, 2020 | 1462 | 1299 - 1625 | 1299 - 1625 | 1452 |
2021* | januari, 2021* | 1508 | 1345 - 1672 | 1345 - 1672 | 817 |
2021* | februari, 2021* | 1378 | 1215 - 1541 | 1215 - 1541 | 930 |
2021* | maart, 2021* | 1542 | 1379 - 1706 | 1379 - 1706 | 1211 |
2021* | april, 2021* | 1590 | 1426 - 1753 | 1426 - 1753 | 1019 |
2021* | mei, 2021* | 1621 | 1457 - 1784 | 1457 - 1784 | 943 |
2021* | juni, 2021* | 1708 | 1545 - 1872 | 1545 - 1872 | 1141 |
2021* | juli, 2021* | 1553 | 1389 - 1716 | 1389 - 1716 | 1055 |
2021* | augustus, 2021* | 1519 | 1356 - 1682 | 1356 - 1682 | 1002 |
2021* | september, 2021* | 1722 | 1558 - 1885 | 1558 - 1885 | 1097 |
* Voorlopige cijfers. De foutmarge is een 95%-betrouwbaarheidsinterval. |
Robuustheid resultaten
De getoonde en beschreven resultaten zijn robuust voor verschillende specificaties van het gebruikte regressiemodel voor de synthetische schatting. Zo maakt het voor de conclusies niet uit of alleen EU-lidstaten worden meegenomen of ook niet-EU-landen. Hieruit blijkt dat de resultaten niet worden beïnvloed door verschuivingen in de handel tussen Nederland en andere landen vanwege de Brexit. Daarnaast is ook geconstateerd dat de resultaten niet afhankelijk zijn van de gekozen tijdsperiode. Wanneer de periode voor het schatten van het model verkort wordt tot 2016 tot en met 2020, dan blijven de conclusies hetzelfde. Dit betekent dat het niet uitmaakt of de periode vóór het Brexit referendum wordt gebruikt voor het schatten van het regressiemodel. Tenslotte is ook onderzocht of de schatting verbetert als extra variabelen worden toegevoegd aan het regressiemodel. Hiervoor is geëxperimenteerd met het toevoegen van de olieprijs (d.w.z. de gemiddelde maandelijkse Europese Brent olieprijs in dollars per barrel) en de wisselkoers tussen de euro en de Amerikaanse dollar (d.w.z. de maandelijkse gemiddelde waarde). Door de toevoeging van deze variabelen verbetert de kwaliteit van de schatting. Dat wil zeggen, de gemiddelde kwadratische fout in de periode 2010–2020 daalt en de R2 stijgt. Voor de conclusies maakt het niet uit of deze variabelen wel of niet worden meegenomen.
2.4Samenvatting en conclusie
De coronacrisis leidde tot een sterke afname van de import- en exportwaarde. Deze afname was echter van tijdelijke aard, aangezien een jaar later zowel de import- als de exportwaarde boven de langjarig verwachte trend lagen. Gedurende mei 2020 lag de import en export het meeste onder de langjarig verwachte trend. Hier lag de importwaarde 17 procent en de exportwaarde 22 procent lager dan wat op basis van ons model zou mogen worden verwacht. Het import- en exportpotentieel werd in die maand dus bij lange na niet gehaald. Een jaar later, maart 2021, lag de import echter 11 procent boven de trend. De export had meer moeite met het herstel en lag ‘slechts’ 5 procent boven de trend. Gedurende 2021 lijkt er dus wel een inhaalslag te zijn gemaakt, ten opzichte van de crisis in 2020. De handel in fabricaten, dranken en tabak en machines en vervoermaterieel lijken relatief hard geraakt te zijn door de crisis. Voor deze goederen lag de daadwerkelijke import- en exportwaarde het meeste onder het import- en exportpotentieel. De categorie dierlijke en plantaarde oliën en vetten deed het dan weer relatief goed.
De invoering van douanecontroles in 2021 na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie veroorzaakte een grote daling in de in- en uitvoerwaarde van goederen in januari 2021. Vervolgens was er een duidelijk inhaaleffect zichtbaar in de maanden erna. Daarbij valt vooral op dat de uitvoerwaarde achterblijft bij de verwachting. In de maanden tot en met september 2021 was de uitvoerwaarde 11 procent lager dan zou mogen worden verwacht op basis van de schatting van de uitvoer als er geen Brexit zou zijn geweest. Dit is volledig te verklaren door de wederuitvoer; deze is zelfs 35 procent gedaald ten opzichte van de verwachting. Dit is te verklaren omdat het vanwege de Brexit minder aantrekkelijk is om goederen van buiten de EU eerst in te voeren in Nederland, en vervolgens uit te voeren naar het VK met mogelijk dubbele tarieven en administratieve procedures. Ook blijkt uit de resultaten dat de uitvoer van goederen van Nederlandse makelij is gestegen sinds de Brexit en juist 11 procent hoger ligt dan de verwachting. Mogelijk profiteren sommige Nederlandse bedrijven van de schaarste in het VK. Bovendien is het aannemelijk dat er productie naar Nederland is verplaatst vanwege de Brexit.
2.5Data en methoden
Coronacrisis
Om de onderzoeksvragen te kunnen beantwoorden is gebruik gemaakt van de statistiek Internationale Handel in Goederen (IHG). Voor de paragraaf over de coronacrisis is een dataset samengesteld met gegevens op maandniveau van 2010 tot en met 2021. Om de onderzoeksvraag ‘hoe groot is het effect van de coronacrisis op maandniveau?’ te beantwoorden maken we gebruik van het construeren van een zogenaamde counterfactual op basis van sARIMA modellering. Op deze manier kunnen we rekening houden met de langjarige trend die voor import/export/wederuitvoer bestaat. Door de IHG-data voor de periode 2020–2021 met deze geconstrueerde counterfactual te vergelijken, kunnen we op maandbasis een effect van de coronacrisis schatten. sARIMA staat voor seasonal Auto Regressive Integrated Moving Average, wat een veelgebruikte methode is binnen de tijdsreeksanalyse. De gebruikte sARIMA modellen zijn getest op unit-roots met een Augmented Dickey-Fuller test en daarna geschat op basis van beschrijvende ACF en PACF figuren. De ARIMA modellen zijn geëvalueerd op basis van het Akaike Informatie Criterion (AIC), wat ons tot de beste ARIMA modellen voor deze tijdreeksen leidde. Alle modellen zijn als volgt geformuleerd: ARIMA(p,d,q)(P,D,Q)m, waarbij p de autoregressive component, d de integratie component, q de moving average component en m de maand component beschrijft.
Brexit
Het regressiemodel voor het schatten van de synthetische handelswaarde met het VK maakt gebruik van maandcijfers van de nominale statistische waarde van de statistiek IHG tussen januari 2010 en december 2020. Daarbij wordt de handel in ruwe aardolie, aardgas en elektriciteit uit de cijfers gehaald. Er worden vervolgens aparte modellen geschat voor de in- en uitvoerwaarde voor de handel met het VK. Als onafhankelijke variabelen in dit model worden de in- of uitvoerwaarde voor een selectie van andere EU-lidstaten (excl. Malta, Slovenië, Kroatië, Griekenland, Roemenië, Bulgarije en Cyprus) en derde landen (Verenigde Staten, Canada, Noorwegen, Rusland, Zuid-Afrika, China, Japan en Australië) gebruikt. Het is niet noodzakelijk om het model te verrijken met trend- of seizoenpatronen, omdat deze componenten reeds worden ondervangen door de onafhankelijke variabelen in het model. Nadat het model is geschat voor de periode tussen januari 2010 en december 2020, worden de coëfficiënten vastgezet om een synthetische schatting te maken voor de periode januari tot en met september 2021. Het effect van de Brexit kan worden geschat door de werkelijke waarde voor de periode januari tot en met september 2021 te vergelijken met de synthetische schatting. De synthetische schatting is net als de werkelijke waarde gebaseerd op de nominale waarde. Aangezien de belangrijkste resultaten zijn gepresenteerd als percentages, is het geen probleem dat nominale in plaats van reële waardes worden gebruikt. Er is namelijk geen reden om aan te nemen dat prijseffecten domineren in het Brexit effect, aangezien stijgingen of dalingen in de prijzen ook in de synthetische schatting zijn meegenomen.
2.6Literatuur
Literatuur
Abadie, A. & Gardeazabal, J. (2003). The Economic Costs of Conflict: A Case Study of the Basque Country. American Economic Review, 93(1), 113–132.
Baldwin, R. & Tomiura, E. (2020). Thinking ahead about the trade impact of COVID-19. Economics in the time of COVID-19. London: Centre for Economic Policy Research.
Benguria, F. (2021). The 2020 trade collapse: Exporters amid the pandemic. Economics Letters, 205, 1–5.
Creemers, S., Loog, B., Peeters, T. & Rooyakkers, J. (2021). Kenmerken van het internationale bedrijfsleven. In S. Creemers & M. Jaarsma (Red.), Nederland Handelsland 2021; export, import & investeringen. Den Haag/Heerlen/Bonaire: Centraal Bureau voor de Statistiek.
Douch, M. & Edwards, T. H. (2021). The bilateral trade effects of announcement shocks: Brexit as a natural field experiment. Journal of Applied Econometrics, 1– 25.
Guardian (2021). British food and drink exports to EU fall by £2bn in first quarter of 2021.
Hayakawa, K. & Mukunoki, H. (2021). The impact of COVID-19 on international trade: Evidence from the first shock. Journal of The Japanese and International Economies, 60, 1–12.
Meier, M. & Pinto, E. (2020). Covid-19 Supply Chain Disruptions. Discussion Paper No. 239.
Noten
In het sARIMA model is de goederengroep ruwe aardolie, aardgas en elektriciteit buiten beschouwing gelaten. De prijzen binnen deze goederengroep fluctueerden enorm gedurende de periode van ons onderzoek. Omdat we een zo goed mogelijk beeld willen geven van de fluctuaties in handel (en niet in prijzen), is deze groep buiten beschouwing gelaten.
Deze goederengroep is uit de analyse gelaten, omdat de prijzen hiervan in de periode van ons onderzoek hevig fluctueerden. Dat leidt ertoe dat de nominale waarden die we gebruiken vertekend worden. Het gaat immers niet om minder (meer) handel, maar om (minder) dure handel.