Voorwoord
De coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat digitalisering in een stroomversnelling is geraakt. Leren, werken, winkelen: er werd soms in recordtempo geschakeld tussen het fysieke en digitale domein. Dat Nederland beschikt over een hoogwaardige digitale infrastructuur en een relatief groot aandeel inwoners dat vaardig is met het gebruik van internet, computers en software, droeg bij aan de wendbaarheid van de Nederlandse samenleving.
In deze elfde editie van ICT, kennis en economie beschrijft het CBS de meest actuele gegevens over de Nederlandse kenniseconomie in brede zin. Wat is het belang van de ICT-sector in de Nederlandse economie? Hoe gebruiken bedrijven en personen ICT? Hoe staat het met de belangstelling voor exacte en technische studierichtingen die van belang zijn voor Research en Development en het gebruik van ICT? En hoe ontwikkelen bedrijven nieuwe kennis?
De uitkomsten in ICT, kennis en economie laten zien dat Nederland de vierde meest geavanceerde digitale economie van Europa had in 2019. Nederlanders waren digitaal actiever dan ooit. Bijna 9 op de 10 Nederlanders waren dagelijks online. Het aantal ICT-bedrijven nam opnieuw toe. In 2019 presteerde de Nederlandse ICT-sector, in termen van bruto toegevoegde waarde (volume), beter dan de totale economie. Relatief nieuwe ICT-toepassingen zoals big data-analyse en Artificial Intelligence vinden hun weg in het Nederlandse bedrijfsleven. De onderwijsdeelname in Nederland is verder toegenomen. Leerlingen volgden ook op steeds hogere niveaus onderwijs. Investeren in R&D en innovatie is belangrijk om te blijven groeien. Gezamenlijk gaven bedrijven, instellingen en het hoger onderwijs in 2019 weer meer uit aan onderzoek en ontwikkeling dan in 2018.
Deze publicatie bevat naast CBS-cijfers ook gegevens van andere organisaties zoals Eurostat en de OESO, en geeft zo een samenhangend overzicht van de Nederlandse kenniseconomie. Daarmee is ook deze editie van ICT, kennis en economie weer een waardevolle informatiebron voor onderzoekers, beleidsmakers en andere geïnteresseerden.
Directeur-Generaal
Angelique Berg
Den Haag/Heerlen/Bonaire, oktober 2021